Цікаве

За час війни в Україні пошкоджено щонайменше 53 об’єкти культури – ЮНЕСКО

За час війни в Україні пошкоджено щонайменше 53 об єкти культури - ЮНЕСКО

Фото: АР

Одна з пошкоджених російськими обстрілами церков у Харкові

Список пошкоджених війною в Україні об’єктів містить 29 релігійних споруд, 16 історичних місць, чотири музеї і чотири пам’ятники, підрахували в ЮНЕСКО. Утім, список неповний, визнають у самій організації.


Від початку війни Росії проти України було пошкоджено щонайменше 53 об’єкти культури. Такі дані озвучили в п’ятницю, 1 квітня, в ЮНЕСКО. Згідно з підрахунками організації, до переліку постраждалих від війни споруд та місць культури увійшли 29 релігійних будівель, 16 історичних місць, чотири музеї та чотири пам’ятники. Проте список не є повним, оскільки експерти ЮНЕСКО досі вивчають повідомлення української влади про пошкоджені надбання культури, визнав речник організації, передає інформагенція AFP.


Зазначається, що пошкодження 53 об’єктів культури на півночі та сході країни були підтверджені супутниковими знімками та очевидцями на місцях. 18 місць та споруд розташовані у Харківській області, що зазнає особливо інтенсивного обстрілу з боку російських військ. Ще п’ять повідомлень надійшло з Києва, а п’ять – з Чернігівської області, де розташована безліч історичних пам’яток.


Водночас цей перелік не містить жодної інформації про оточене росіянами місто Маріуполь і захоплений російськими військами Херсон.


Об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО серед пошкоджених немає


Жодна з пошкоджених пам’яток культури не належить до об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, до яких в Україні належать, приміром, Софійський собор у Києві або Києво-Печерська лавра, наголосили в організації. Проте середньовічний центр міста Чернігова входить до так званого попереднього списку, що означає, що його можуть висунути на включення до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.


В ЮНЕСКО розповіли про знищення пам’ятників культури в Криму


Джерело: Українська служба DW


 


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button