Цікаве

Які чоловіки у Європі мають найнижчу якість сперми

Водночас, вчені кажуть, прямі порівняння між європейцями проводити досить складно, тому що у кожній країні проводять дослідження по-іншому.

Згідно даних останніх досліджень, якість сперми у швейцарців – одна з найнижчих у Європі.

Про це пише повідомляє 1NEWS.

У Швейцарії вчені провели перше подібне загальнонаціональне дослідження.

Вони зібрали генетичний матеріал у близько 2500 чоловіків, віком від 18 до 22 років, та розпитали їх про їхній спосіб життя.

З’ясувалося, кожен шостий з учасників дослідження може мати проблеми з плануванням дитини, адже має концентрацію сперматозоїдів нижче 15 мільйонів сперматозоїдів на мілілітр сперми.

Це дуже низькі показники – середня концентрація у молодих європейців коливається від 41 до 67 мільйонів клітин на мілілітр.

У швейцарців вона – 47 млн/мл.

Науковці вважають, це критичні показники. Якщо не вживати ніяких заходів, у майбутньому це може призвести до проблем з народжуваністю в країні.

Попередні дослідження показали також, що досить “бідний” генетичний матеріал мають чоловіки з Данії, Норвегії та Німеччини.

Натомість, литовці, естонці та іспанці можуть похизуватися своєю плодовитістю.

Водночас, вчені кажуть, прямі порівняння між європейцями проводити досить складно, тому що у кожній країні проводять дослідження по-іншому.

Науковці також помітили тенденцію зниження якості сперми у промислово розвинених країнах, однак поки не знають причини такого явища. Професор Неф вважає, на зменшення кількості сперматозоїдів могли вплинути пестициди, куріння, надмірне вживання алкоголю, вживання наркотиків та надмірна вага.

Джерело: Українська правда

Back to top button