Цікаве

Як завантажити водійські права у смартфон

Як сформувати електронний образ водійських прав та техпаспорта, а також завантажити їх собі на телефон – читайте далі, передає 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

Вже в листопаді українці зможуть створювати і використовувати електронні водійські права і техпаспорти через мобільний додаток Дія. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров на брифінгу.

“Електронні посвідчення водія та електронні техпаспорти – в листопаді”, – сказав Гончаров.

З його слів, зазначається, що через додаток Дія, що розробляється Мінцифрою, за участю, в тому числі, й МВС, можна буде сформувати електронний образ кожного з цих документів, завантажити собі на телефон, і під час зупинки транспортного засобу поліцейським пред’являти не пластикове посвідчення, які продовжують залишатися чинними, а їх електронний аналог.

“З урахуванням того, що живемо в час сучасних технологій, ми спільно з Міністерством цифрової трансформації вирішили, що такі можливості можна ввести і в частині ідентифікації водія, і в частині права керування транспортним засобом”, – уточнив Гончаров.

Реєстрація, каже, буде дуже проста: все можна зробити онлайн, не виходячи з дому.

“Єдине, що зазначу: для того, щоб згенерувати електронне посвідчення водія, в наших базах даних має бути ваше електронне відцифроване зображення обличчя. Тому, якщо у людини радянське водійське посвідчення, – на жаль, бо у вас немає актуального цифрового зображення обличчя. Так як сервіс в першу чергу перевірятиме, чи є можливість згенерувати таке посвідчення водія”, – пояснив заступник міністра.

У той же час, він зауважив, що такі електронні посвідчення діятимуть тільки в Україні. Якщо людина збирається подорожувати до Європи, потрібно буде брати з собою пластикове посвідчення, інакше можуть бути проблеми з представниками влади інших країн.

“Це не буде виключно електронне посвідчення водія, це буде додаток до вже виданого посвідчення водія. Це є електронною випискою з реєстру”, – повідомив Гончаров.

Користування електронними посвідченнями буде добровільним і введення цього не коштуватиме державі жодної гривні.

Раніше 1News повідомляло, що Кабінет міністрів прийняв постанову про проведення експерименту щодо впровадження електронних водійських посвідчень та технічних паспортів для власників автомобілів.

Back to top button