Цікаве

Як впливають сонячні плями на людей

Періодично на Сонці з’являються темні плями. Вивченням природного явища займається Світовий центр довгострокового дослідження за Сонцем — одне з відділень бельгійської Королівської обсерваторії. Однак вони не є такими вже темними, та й зовсім не плямами. Що ж усе таки кажуть учені?

Що означають мітки на світилі

Відмітини представляються більш холодними ділянками порівняно з гарячими – 4000 °С проти 5,5 тисячі градусів. Перші виділяють набагато менше світлової енергії, контраст випромінювання створює подібну нерівність. Тому холодні місця здаються землянам темними слідами, хоча вони також є вихором гарячого газового середовища, що проявляються внаслідок магнітного поля денного світила. Відвідавши Vip Casino сайт, гість не виявить на ігрових автоматах темних плям, тільки особливо очікувані світлі у формі Wild і Scatter. Символи наближають користувача азартного закладу до великого виграшу.

Сонячні мітки бувають різної величини та форми. Темна середина, світлий край, чим утворюють так звані тіні й півтіні. Найчастіше відмітини досягають розмірів Землі, іноді — набагато більших. Ділянки постійно рухаються, утворюючи цілі плеяди, при цьому через деякий час розпадаються. Найкращим методом спостереження за штампами видається хмарне небо або будь-який телескоп. Оглядати зірку ясним днем не рекомендується.

Королівська обсерваторія пояснює появу плям таким чином:

  • світило складається з розпеченої плазми, але не твердої речовини;
  • Сонце обертається навколо осі не таким чином, як наша планета;
  • екваторіальні регіони зірки рухаються швидше порівняно з полюсними — ефект нагадує вир;
  • центральні області забирають створювані магнітні поля, лінії розтягуючись, скручуються по всьому Сонцю;
  • гравітація при цьому стає майже в три тисячі разів вищою за земну;
  • сильне тяжіння не дозволяє плазмі піднятися, внаслідок чого ділянки здаються темними;
  • під час обгону центральними регіонами полюсів, обертання збігається, спричиняючи зменшення кількості відмітин;
  • явище відбувається з деякою циклічністю — у середньому, трохи понад 11 земних років, називається циклом сонячної активності.

Підрахунок ведеться з моменту дослідження — середини 18 століття. Наразі спостерігається 25 цикл, активність якого знизилася у 2019 р., але до 2025 почне знову підвищуватися. Дослідники позначають теперішню як нижчу за середню.

Вплив плям на людей

Учені досі не домовляться, чи небезпечні відмітини як такі. Існує гіпотеза про реагування земного клімату на плями, якщо такі постійно утворюються в проміжку 10-100 років. Профіцит або дефіцит ультрафіолету негативно впливає на земну атмосферу. У 17-18 століттях Сонце не проявляло підвищеної активності, що збіглося з досить сильним земним похолоданням, але це також припущення. Негатив міг викликатися високою вулканічною діяльністю, зміщенням нахилу осьової лінії Землі.

Скупчення слідів викликають сонячні спалахи, які негативно позначаються на здоров’ї людей, електричних приладах, зв’язку.

Однак згубних наслідків можна уникнути:

  • своєчасно відключати точні електричні прилади, щоб останні не вийшли з ладу;
  • довести до відома людей, які страждають на серцево-судинні захворювання, не виходити вдень із квартири.

Учені фіксують сонячні цикли, активність, тому передбачають космічні бурі заздалегідь. Найточніші, реальні прогнози робляться буквально за кілька годин до настання сонячної магнітної бурі.

Back to top button