Цікаве

Як відрізнити отруєний гриб від їстівного: корисні поради

Сезон весняних грибів в самому розпалі. А з ним і сезон грибних отруєнь. Тиждень тому на Чернігівщині в лікарню потрапили четверо дітей. Двоє з них – загинули. Вони їли суп з грибами, які мати зібрала в лісі. Які їстівні гриби українці найчастіше плутають з отруйними, з’ясувала телеведуча Юлія Галушка разом з колегам інформаційно-розважального шоу “Сьогодні. Ранок. Вихідний“, Інфекціоніст Віктор Петров розповів, чим небезпечні гриби, як відрізнити отруйний гриб від їстівного і чи можна їх запивати горілкою, передає 1News.

Чим небезпечні гриби?

Є дві групи грибів: їстівні та отруйні. Останні не можна їсти взагалі. При цьому їстівні – ті, в яких ми абсолютно впевнені, не можна їсти вагітним, годуючим матерям, дітям до 12 років і людям у віці.

У складі грибів є хітин, вони вважаються важкою їжею і є “страшним сном” для гастроентерологів.

Найчастіші отруєння грибами – це вживання умовно їстівних грибів або отруйних грибів.

Є три основні способи отруєння грибами:

  • Гастро-токсична дія – коли болить кишечник, шлунок, діарея, блювота.
  • Нефротоксичний – коли уражаються нирки і печінка.
  • Нейротоксичний – коли уражається нервова система.

Гриби також діляться на три групи за своїми отруйним властивостями:

  • Швидка дія – коли людина вже через 20 хвилин розуміє, що вона отруїлась.
  • Середня дію – коли людина розуміє, що отруїлася через 6-8 годин.
  • Тривалої дії – коли отруєння настає через 2-3 дня. Так, гриб бліда поганка – найбільш підлий, адже токсикация після нього настає через 2-3 дня.
11-12% отруєнь в Україні закінчуються смертю людей, які вживали отруйні гриби.

Як відрізнити отруйний гриб від їстівного:

  1. Ніколи не беріть гриби, в яких ви не впевнені. Якщо це буде отруйний гриб, то він може отруїти всю корзину хороших.
  2. Ніколи не збирайте гриби біля підприємств і доріг.
  3. Не беріть пересушені, гнилі або гриби неправильного кольору.

Чи можна грибами закушувати горілку і таким чином убезпечити себе від можливого отруєння?

Цього категорично не можна робити, адже газовані напої (пиво, квас) і алкоголь прискорюють всмоктування токсинів. Алкоголь з грибами вживати строго заборонено, каже інфекціоніст.

Back to top button