Цікаве

Як відбілити зуби в домашніх умовах: корисні поради

Білі від природи зуби дістаються далеко не кожному, тому часто ми, бажаючи заощадити, намагаємося зробити посмішку білосніжною за допомогою соди, лимона та інших народних рецептів. Однак таке відбілювання зубів – одна з основних помилок у догляді за ними. Чим небезпечні такі народні методи і як правильно відбілити зуби самостійно вдома, розповів відомий лікар-стоматолог у червоному метелику, фахівець з 30-річним досвідом роботи, професор Ярослав Заблоцький, передає 1News.

А які взагалі способи відбілити зуби існують?

Зробити зуби білішими допоможе як професійне відбілювання в клініці, так і домашнє відбілювання зубів. Але перш, ніж вибілювати зуби, обов’язково потрібно оцінити їхній стан. А зробити це зможе тільки професійний стоматолог, візуально самому в дзеркало ви не зможете помітити дрібні тріщини на емалі, потертості, отвори в пломбах (особливо на внутрішній поверхні зубів). Важливо, щоб таких пошкоджень, навіть самих мінімальних, на зубах не було – інакше в них потраплять хімічні речовини.

 

Вибілювати можна тільки повністю здорові зуби

 

Зуби повинні бути повністю здоровими, якщо є карієс – то спочатку потрібно його вилікувати, поставити пломби, провести професійну чистку зубів, зняття зубного каменю. І тільки після цього на здорові, очищені зуби можна робити відбілювання. Але вибілювати зуби, начитавшись порад в інтернеті, небезпечно!

А чому не можна відбілити зуби содою або лимоном?

Тому що сода, лимон, перекис водню дуже сильно пошкоджують зубну емаль. В результаті ваші зуби стануть чутливими і уразливими. Відбілювати зуби, втираючи в них полуницю, шкірку цитрусових або лавровий лист не можна з тих же причин: ви травмуєте емаль, стоншуєте і пошкоджуєте її (особливо якщо вже є непомітні оку мікротріщини або відколи), відкриваючи мікробам ще більш легкий доступ всередину ваших зубів.

Кращий спосіб мати здорові, красиві і білі зуби – це правильно і регулярно за ними доглядати. А також звернути увагу на продукти і напої, які ви вживаєте: чорний чай, кава, газовані напої, темні ягоди, томатні соуси роблять зуби менш білими. І звісно, ворог №1 для зубів – це сигарети і тютюн.

Пам’ятайте, що кожні півроку важливо відвідувати стоматолога для проведення чистки зубів: це допоможе позбутися від зубного нальоту і зробити зуби білішими.

Інакше утворюється зубно камінь, зуби темніють і однієї зубною щіткою тут не впоратися. Думка, що професійна чистка може нашкодити зубної емалі – це міф.

І все ж, чи є спеціальні набори для домашнього відбілювання зубів?

Є, але використовувати їх з користю для зубів вийде теж тільки після консультації зі стоматологом. Спочатку фахівець може запропонувати вам індивідуальну капу. Її слід надягати на ніч, заливши в середину капи спеціальну відбілюючу речовинуа. Як часто використовувати такі домашні “відбілювачі” саме у вашому випадку – теж підкаже лікар.

Відбілити зуби вдома допоможе спеціальна каппа

 

Хоча ефект від такого відбілювання менше, ніж після професійного (у лікаря в клініці), але він теж вельми помітний. А за умови регулярного догляду за зубами, позбавлення від куріння і постійних профілактичних оглядів, таке домашнє відбілювання дасть помітний результат. І не зашкодить вашим зубам.

А як правильно вдома доглядати за зубами?

Достатньо чистити зуби двічі-тричі на день, бажано електричної зубною щіткою. Вона “навчить” вас правильно чистити зуби і допоможе уникнути надмірного тиску на зубну емаль, на відміну від механічної.

Також важливо кожен день користуватися зубною ниткою або йоржиками. І не тільки тоді, коли ви відчуваєте, що між зубами застрягла їжа. Навіть сама професійна щітка не здатна проникнути в місця між зубами і очистити їх від мікроскопічних залишків їжі. Якщо їх не прибрати, то вони почнуть гнити і викличуть неприємний запах з рота. Тому зубна нитка і йоржик також повинні бути у вашому арсеналі по догляду за зубами. І звичайно ж, не варто зубами колоти горіхи, лузати насіння і тим більше – відкривати кришки на пляшках.

Джерело: Сьогодні
Back to top button