Цікаве

Як проявляється метеозалежність і чи можна її позбутися: відповідь експертів

Дедалі більше українців скаржаться на погане самопочуття під час різких перепадів погоди, проте навіть звернувшись до лікарів, не одержують чіткого діагнозу. У програмі “Ранок з Україною“, ведучі Григорій Герман і Марія Мельник з’ясували, на що вказують прояви метеозалежності та як полегшити самопочуття через зміни погодних умов, передає 1News.

У вітряну погоду дошкуляють мігрені, а від різкого потепління перепади тиску – це прояви метеозалежності.

Метеозалежність як окремий діагноз не виділяється міжнародною класифікацією хвороб. Тобто лікарі не можуть визначати це явище як діагноз, але це можуть бути симптоми, з якими стикається безліч людей, – пояснив сімейний лікар Віталій Щуренко в ефірі каналу “Україна”.

Зміни погоди можуть впливати на нас двома методами – коли знижується рівень кисню в повітрі – стрибає тиск та страждають нервові закінчення органів. Так трапляється, наприклад, коли підвищується вологість – починають боліти суглоби.

Для того щоб організм краще реагував на стресові ситуації, однією з яких може бути різка зміна погоди, потрібно займатися спортом, приймати контрастний душ, – радить лікар.

Людям із низьким артеріальним тиском допоможе підбадьоритися чай з м’ятою та медом. А також адаптогени – настойки женьшеню, лимонника та елеутерококу. Сімейний лікар зазначає – адаптогени допомагають людині спокійніше реагувати на стрес, впливаючи не на психологічний стан, а на фізіологію.

Насамперед слід вилікувати свої хронічні недуги і тоді метеозалежність може зникнути з вашого життя

 

Гіпертонікам під час зміни погоди лікарі радять відмовитися від солоного. Сіль затримує рідину в організмі, а та збільшує об’єм крові, що циркулює. Це сприяє ще сильнішому підвищенню тиску. Краще включити до свого раціону їжу багату на калій, наприклад, печені яблука, родзинки, курагу та банани. Але ці поради лише послаблять симптоми.

Дуже часто помилкою людей, які страждають на метеозалежність, є те, що вони забувають головне – певна хвороба є причиною сильної реакції їх на погоду та її зміни. Тому насамперед слід вилікувати свої хронічні недуги, і тоді метеозалежність може взагалі зникнути з вашого життя, – коментує Віталій Щуренко.

Back to top button