Цікаве

Як правильно збирати врожай ягід і фруктів: корисні лайфхаки

Багатьом відомо про чудові пристосування, завдяки яким у рази полегшується збирання врожаю. Але навіть така очевидна робота, як зірвати яблуко з гілки або малину з куща, має свої нюанси. Як це робити правильно? Розповідає 1News.

Як збирати ягоди і фрукти: лайфхаки

  • Лайфхак 1. Як збирати смородину

 

Смородина

 

Як тільки червона, рожева і біла смородина досягають стадії стиглості, їх масово знімають з кущів. Зривають урожай прямо з кистями, прищипуючи ніжку у місця кріплення до гілки. А ось чорну смородину збирають переважно окремо ягодами, причому в кілька етапів – через 7-10 днів.

  • Лайфхак 2. Як збирати малину

 

Малина

 

Малина достигає не за один раз, а поступово. Тому її збирають кожні 2-3 дні протягом довгого періоду. Найкраще це робити рано-вранці або ввечері, але обов’язково без роси. Найчастіше ягоди знімаються без плодоніжок, легким натисканням на плоди. Малина дуже ніжна, тому її краще розміщувати в невеликі кошики не дуже товстим шаром.

  • Лайфхак 3. Як зривається агрус

 

Агрус

Агрус зривають окремими ягодами. Залежно від сорту його можна збирати у різний період зрілості. Ягоди з тонкою шкіркою укладають в тару не більше 3 кг, а товстошкірі ягоди витримують тиск до 10 кг.

  • Лайфхак 4. Збір черешні

 

Черешня

 

Рвати стиглу черешню слід акуратно, не пошкоджуючи букетні гілочки. Інакше наступного роу врожай буде гіршим. При цьому багато хто збирає ягоди саме з плодоніжкою – так урожай зберігається довше. Також є рекомендація зрізати плодоніжки черешні ножицями, але майте на увазі, що, підсихаючи, гострі краї гілочок можуть протикати та псувати ягоди.

  • Лайфхак 5. Як збирати яблука, груші, айву

 

Яблука

 

Всі ці плоди потрібно знімати, захоплюючи всією рукою і повертаючи знизу вгору, натиснувши вказівним пальцем на місце з’єднання з гілкою. Так вони менше пошкоджуються і максимально зберігається шар воскового нальоту на плодах, який забезпечує їхнє тривале зберігання.

  • Лайфхак 6. Як правильно зривати абрикоси, персики, сливи

 

Персики та абрикоси

 

Достиглі плоди при натисканні можна пошкодити, а тому для кращого збереження їх бажано також захоплювати всією рукою, причому працювати краще в рукавичках. Плоди начебто провертають навколо своєї осі і відламують від гілочки.

  • Лайфхак 7. Як збирати виноград

 

Виноград

 

Виноград збирають гронами, причому їх не відривають від лози, а зрізають секатором або ножицями. Подальше зберігання винограду залежить від стану воскового нальоту на ягодах, який бажано якомога менше чіпати. Перезрілий виноград, який сиплеться з грон, відразу ж пускають на переробку.

  • Лайфхак 8. Збір полуниці

 

Полуниця

 

Полуницю збирають у міру її дозрівання протягом тривалого періоду. Для перевезення і зберігання ніжні ягоди не зривають без хвостиків, а відщипують нігтями разом із плодоніжкою.

Джерело: Сьогодні

Back to top button