Цікаве

Як працювати з електропилою: 6 обовʼязкових до виконання правил

Електрична пилка – дуже зручний інструмент для розпилювання деревини. Але щоб працювати якнаймога продуктивніше, робітнику треба дотримуватися певних вимог щодо експлуатації та обслуговування обладнання. Ми пропонуємо вам шість найважливіших порад, що стосуються використання сучасних ланцюгових пилок. Якщо ви будете дотримуватися цих правил, обробка деревини стане ще простішою, а ваша праця – безпечнішою.

Правило №1: Напруга в електромережі

Для безперебійної роботи інструмента у мережі, до якої він підключений, мають бути стабільні показники напруги. Якщо напруга будет нижче на 15-20%, зросте навантаження на електричний двигун. При цьому електрична пилка не буде працювати на повну потужність. Якщо у вас невеликі обсяги роботи, це може бути непомітно. Але коли виникає потреба розпилити велику колоду або працювати протягом декількох годин, нестача потужності буде мати неабияке значення.

Тривале перевантаження взагалі шкідливе для техніки. Двигун пилки може перегоріти. Якщо у мережі можливі перепади, електричну пилку краще підключати через стабілізатор.

Правило №2: Перевірка інструмента до роботи

Якщо виконувати прості маніпуляції перед роботою, можна позбутися проблем під час розпилювання.

  1. Перед включенням інструмента треба переконатися, що уся гарнітура на місці, у баку є мастило, а його кришка щільно закрита.
  2. Також варто перевірити роботу кнопок, гальм та системи подання мастила.
  3. Тільки після такого техогляду можна починати розпилювання великих партій деревини.

Правило №3: Дотримання технології

У першу чергу треба приділити увагу закріпленню заготовок. Якщо колода буде коливатись, це, по-перше, незручно, а по-друге, небезпечно для робітника.

Працювати електричною пилкою треба без зайвого тиску. Виймати прилад з деревини потрібно під час руху ланцюга.

Правило №4: Контроль натягу ланцюга та подання мастила

Без достатнього натягу ланцюг може зірватися. Під час роботи потрібно періодично перевіряти стан натягу та у разі його ослаблення відрегулювати до нормального рівня. Зрозуміло, що робиться це, коли інструмент знеструмлений.

У сучасних пилках бак мастила розрахований на 40-50 хвилин роботи. Робітник має слідкувати за часом і поповнювати запаси мастила.

Правило №5: Перенавантаженню інструмента – ні

Слід уникати перегріву двигуна. Електрична пила може працювати 15-20 хвилин, потім варто виділяти час на її охолодження. Сучасні пилки оснащуються системою термозахисту, але це не означає, що цим треба зловживати.

Правило №6: Дотримання правил власної безпеки

Електрична пилка – травмонебезпечний інструмент. Під час роботи необхідно використовувати захисну екіпіровку: рукавички, окуляри або щиток для закриття обличчя й очей, навушники.

Обов’язково також забезпечити безпеку кабелю. Підключатися до мереж потрібно згідно з інструкцією. Розетка має бути заземлена.

Щоб уникнути травм робітник повинен прийняти зручну стійку позу. Забороняється ставати на хиткі опори та працювати пилкою на рівні вище, ніж плече виконавця.

Back to top button