Цікаве

Як пережити карантин всією родиною: корисні поради

У Києві ввели жорсткий карантин, і починаючи з 5 квітня, закриті дитячі садки, школи, а громадський транспорт доступний тільки тим, у кого є спецпропуски. Таким чином ми опинилися ближче один до одного фізично і, здавалося б, отримали довгоочікуваний час на “побути з родиною”, якого завжди не вистачало. Ось тільки відчуття, що це принесло в життя сім’ї більше дискомфорту і складнощів, може наростати, а це в свою чергу, посилює і без того тривожний стан, в якому ми перебуваємо останній час.

Як пережити карантин всією сім’єю і зберегти мир, розповідає дитячий, сімейний, перинатальний психолог, казкотерапевт, педагог Talant School Наталії Могилевської Дарина Кунченко, передає 1News.

 

Як пережити карантин всією сім'єю і зберегти мир

 

Чому на карантині у всіх здають нерви

Важливо пам’ятати про те, що ізоляція – це вимушена ситуація, яку ми не вибирали, і сильний стрес, який може проявлятися у вигляді сильної тривоги, страху, аж до панічних атак з втратою контролю над своїми емоційними реакціями і поведінкою.

Кожен це переживає по-своєму, хтось “перетравлює” всередині себе, хтось вихлюпує на ближніх. У цей час необхідно пам’ятати, що сім’я – це та цінність, яку ми створювали багато років, і яка є вашою надійною опорою і підтримкою, а більшість “нових відкриттів” у домочадців можуть бути лише їхнім способом справлятися зі стресом.

П’ять правил і порад, щоб екологічно пережити карантин:

1. Постарайтеся використовувати “я-послання” і не навішувати ярлики

Це м’яка форма прохання, в якій людина, звертаючись до співрозмовника, описує і свій стан. Наприклад: “Мені важлива твоя думка, але зараз ми перекрикуємося з різних кімнат і мені складно зосередитися. Давай поговоримо на кухні за чашкою кави?”. І це буде набагато ефективніше фрази “Кидай свій ноутбук, ти в ньому і так цілий день сидиш, а мене не чуєш!”.

Такий формат шанобливого спілкування між близькими попереджає виникнення конфліктів і взаємних образ.

2. Поважайте кордони один одного

У кожного в будинку або квартирі має бути “своє” місце, де можна побути на самоті. Навіть в маленькій квартирі це може бути свій куточок, а для дітей, наприклад, курінь з підручних засобів. Важливо поважати бажання іншого усамітнитися, і не обов’язково розпитувати навіщо. Це природна психологічна потреба кожного і його право.

Часом 15 хвилин тиші і спокою дуже відновлюють і допомагають швидше впорається з почуттями, що переповнюють.

3. Створіть сімейний графік

Враховуйте побажання всіх домочадців, навіть найменших. Можна запропонувати скласти окремі розклади для кожного, а потім на їхній основі зробити загальний графік сім’ї. Це те, що дає нам опору і відчуття стабільності, яких зараз багатьом не вистачає.

4. Створіть правила сім’ї

Створюйте їх всією сім’єю. Правило “доброго ранку” або “спільних вечерь”, правила “7 обіймів” або “поцілунку мами перед сном”, – це може бути що-завгодно, за умови, що це цінно і важливо для вашого маленького світу. А ще з них можна зробити оригінальний і стильний постер на стіну, озброївшись фарбами або фломастерами.

5. Підтримуйте і створюйте ритуали своєї сім’ї

Це дає відчуття непорушних цінностей і допомагає легше пережити тимчасові труднощі. Можна ввести ритуал “вечірньої подяки”, коли перед сном потрібно написати на листочках або в повідомленнях кожному в родині, за що сьогодні ви йому вдячні. Варіантів може бути безліч від “дякую тобі, мій сину, за те, що ти сьогодні допомагав мамі наводити порядок і помив свою першу тарілку”, “дякую, коханий, за ранковий поцілунок, від якого мій день став світлішим” і далі наскільки вистачить вашої фантазії і добрих почуттів.

Джерело: Сьогодні

Back to top button