Цікаве

Як перевірити мед в домашніх умовах

Щоб перевірити на якість, не обов’язково нести його в лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи. Вдома не так складно, як здається на перший погляд, пише 1news з посиланням на agrotrend.com.ua.

Для збільшення об’єму, підвищення смакових властивостей неякісного продукту продавці вдаються до фальсифікації меду. Використовують цукровий сироп, можуть додавати крохмаль, крохмальну патоку, бурякову, сахарозу та інші.

Для початку потрібно вміти орієнтуватися у видах. Основні сорти:

  • Липовий – блідо-жовтого кольору, один із корисних сортів, засіб при застудах, підвищенні температури.
  • Гречаний – найтемнішого кольору, допомагає при запальних процесах, авітамінозах, анеміях і т.д.
  • Конюшинний – блідий, майже білого кольору, має заспокійливу дію.
  • Різнотрав’я – яскраво-жовтого кольору, найпоширеніший, цілющі властивості, цей мед зацукрується.
  • Акацієвий – майже прозорий, дуже солодкий, довго не цукориться, його можна вживати людям, хворим на цукровий діабет, дітям, гіпертонікам, має заспокійливий ефект.
  • Вересовий – за кольором близький до гречаного, темно-коричневого кольору, має сечогінний ефект, лікує хвороби сечостатевої системи.
  • Травневий – світлого кольору, у середній смузі Росії його не відкачують, залишають бджолам для їжі та відновлення після зими. Відкачують на півдні, де м’які умови зимівлі.
  • Лісовий – яскравого коричневого кольору, швидко стає дуже в’язким і зацукровується, утворюється найчастіше з медової роси з дерев та плодово-ягідних чагарників, дуже добре допомагає при ГРЗ та ГРВІ.
  • Буркуновий – світло-жовтий, з ароматом ванілі, допомагає людям із захворюваннями печінки, нирок, серця.
    Каштановий – дуже корисний при розладах травлення та серцево-судинної системи.

Смак продукту специфічний, легко впізнаваний, насичений, солодкий. Він різний, у кожного виду свій, але не має кислого та гіркого відтінку. Після ложки продукту в горлі злегка першить, але цю властивість мають не всі сорти. Але крім смаку є й інші ознаки, що вказують на натуральність чи підробку продукту.

Колір також залежить від сорту, з якої рослини він зібраний, але повинен відповідати заявленому. Відтінок коливається від блідо-жовтого, майже білого до темно-коричневого, але не буває рожевих, червоних, зелених, синіх і схожих відтінків. Не повинно бути:

  • осаду (він означає їсти добавки);
  • білих крупинок (додана крейда або крохмаль).

Темні сорти – це гірський, гречаний. Світлі – конюшинний, різнотрав’я, квітковий. Перед тим, як перевірити на натуральність у домашніх умовах, потрібно зрозуміти, як визначити сорт.

Натуральний продукт має бути густий, однорідний по всій банці, без ознак розшарування, без ознак осаду і будь-яких домішок. Купуючи з пасіки, дивляться на відсутність піни зверху. Її присутність говорить про незрілість продукту і, швидше за все, такий продукт незабаром забродить і стане непридатним.

Консистенція залежить від пори року купівлі:

  • Влітку він має бути рідким, тому що свіжий.
  • Взимку продукт має бути зацукрований, якщо він рідкий, то його нагріли перед продажем.

Занадто рідкий варіант теж погано, це вказує на незрілість продукту, він має бути досить тягучим і накручуватися на ложку спіраллю.

Натуральний мед далеко не рідкий, в’язкий. Тягучість перевіряють, спочатку нагріваючи його до 20оС. Під час нагрівання потрібно активно перемішувати ложкою, потім ложку дістають із тари та крутять її навколо своєї осі. Справжній продукт навертатиметься на ложку спіраллю.

Щоб перевірити якість у домашніх умовах, є щонайменше 11 способів. Усі методи достовірні. Для визначення не потрібно спеціальних засобів, інструментів чи приладів. Достатньо підручних речей, які є у кожному будинку. Тут головне знати кілька тонкощів.

Способи перевірки:

  • Йодом. Поширеним способом обману серед продавців меду є додавання до нього борошна чи крохмалю. Наявність цих добавок легко перевірити за допомогою звичайного йоду. Розчиніть трохи меду у воді. Додайте краплю йоду. Результат видно відразу. Якщо є борошно або крохмаль рідина набуде синюватого кольору.
  • За допомогою хліба. Легко доступний спосіб перевірки хлібом. Невеликий шматочок хліба занурюють у продукт бджільництва на 10 хвилин, потім дістають та оцінюють його стан. Хліб із натурального продукту має затвердіти. Якщо шматочок розмок, це ознака недоброякісного продукту.
  • За допомогою хімічного олівця. Якщо вдома є хімічний олівець, він теж стане в нагоді для перевірки на натуральність. На папері варто розмазати тонкий шар меду та зробити зверху напис хімічним олівцем крізь нього. На якісному продукті напис не вийде. На недоброякісному вже за кілька секунд буде видно зроблений напис синього або фіолетового кольору. Позитивна проба говорить про те, що додано воду та цукровий сироп.
  • Перевірка ляписним олівцем. Він продається в будь-якій аптеці, допоможе перевірити на натуральність, дізнатися чи додавався до нього додатково цукор. Слід приготувати розчин меду 5-10%, у нього опускають ляписний олівець. Якщо є добавка цукру, у розчині утворюється білий осад.
  • За допомогою оцту. До складу може бути додана крейда. Щоб перевірити її відсутність потрібна оцтова есенція. Мед слід розвести теплою водою і в теплий розчин додати оцет. Якщо крейда присутня, то буде сильне шипіння та піноутворення.
  • За допомогою води. Навіть звичайна вода допоможе визначити якість. Можна також розвести в склянці води (можна чаю) 1 ложку меду, ніяких слідів або осаду не повинно бути навіть через тривалий час (1 година і довше). Виникнення осаду – це наслідок порушення правил зберігання та технології збору.
  • Перевірка за допомогою аркуша паперу або серветки. Мед може бути сухий або рідкий. Щоб дізнатися, чи не розведений він водою, слід скористатися в такий спосіб. Беруть газетний чи звичайний паперовий лист, на нього капають мед. Потім оцінюється стан аркуша, намок він чи ні. Якщо утворилося мокре коло або слід, розтеклося медове коло, це означає, що продукт був розведений продавцем. При натуральному папір залишиться сухим.
  • Як перевірити сірниками чи вогнем. Можна перевірити його підпалювання. Медовий нектар не повинен спалахнути. Недоброякісний продукт при підпалюванні змінює колір на темніший, до темно-коричневого, може оплавитися і почати випускати сильний хімічний запах або карамельний запах (обидва не повинні бути присутніми в натуральному продукті).
  • Перевірка за допомогою нагрітого дроту з нержавіючої сталі. Необхідно взяти дріт з нержавіючої сталі і нагріти її до розпеченого стану звичайною запальничкою. Потім її опускають у мед. Медова маса має прилипнути до дроту. Підійде будь-який, навіть найтонший, дріт.
  • Перевірити на цукор можна з допомогою молока. При додаванні до поганого меду звичайного гарячого коров’ячого молока воно згорнеться відразу.
  • Перевірка нашатирним спиртом. Мед слід змішати із водою 1:2. В отриманий медовий розчин додають кілька крапель нашатирного спирту, збовтують. Якщо додали крохмальну патоку, розчин стане бурого кольору.

 

 

 

 

Back to top button