Цікаве

Як не нашкодити організму фізичними навантаженнями в спортзалі

Лікар-кардіолог Наталія Іванюк наголошує, що до всього потрібно підходити з розумом, навіть до теми здорового способу житті, передає 1NEWS з посиланням на greenpost.ua.

Тому перш ніж приступати до тренувань, лікар радить пройти деякі обстеження, щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю — особливо це важливо для тих, хто перехворів на ковід.

Чек-лист перед походом до спортзалу від Наталії Іванюк виглядає так.

  • Зробити біохімічний і загальний аналіз крові, щоб перевірити загальний стан здоров’я + виключити анемію та запальні процеси.
  • Перевірити рівень електролітів крові, адже під час тренувань може бути дисбаланс.
  • Прийти до кардіолога на ЕКГ і ЕхоКГ, щоб виключити порушення роботи серця. Якщо навіть такі порушення будуть виявлені, кардіолог підбере для вас правильне фізичне навантаження і дасть рекомендації. Спорт корисний всім, адже це гарна профілактика серцево-судинних патологій.
  • Здати аналіз крові на рівень ТТГ (гормону щитовидної залози), глюкози і глікозильованого гемоглобіну. І записатися на консультацію до ендокринолога. Особливо це актуально для людей із зайвою вагою при активному способі життя і правильному харчуванні, говорить лікар.
  • Жінкам у постменопаузі бажано пройти денситометричне дослідження, щоб виміряти мінеральну щільність кісток і діагностувати остеопороз. Якщо вчасно не звернути на це увагу, ризик травм під час тренувань тільки збільшується.

«Список не такий уже і великий, зате після цього обстеження можна бути впевненим, що спорт точно йде тільки на користь!» — переконана Наталія Іванюк.

Back to top button