Цікаве

Як навчитись говорити “дякую”: корисні поради

Сьогодні, 11 січня, відзначається Міжнародний день “дякую”. З дитинства нас вчать бути ввічливими і говорити “дякую”, коли щось дарують, дають або роблять. Але не всі донесуть цю навичку в доросле життя. Все тому, що про подяку згадують тільки умовно, тобто “за щось матеріальне”. Виходить, за “нематеріальне” дякувати не потрібно? 1News разом з психологом Мариною Журбенко розібралися, як навчитися говорити “дякую” і чим це може бути корисно.

Чим корисно говорити “дякую”

Тема подяки завжди дуже актуальна, адже є частиною ділового етикету, а також вищим ступенем прояву симпатії, визнання і поваги до людей і їх вчинків.

1. Людей, які вміють дякувати, люблять оточуючі

“Дякую” допомагає нам налагоджувати з людьми теплі і довірчі стосунки. Існує навіть такий парадокс: вам з більшим бажанням допоможе не та людина, якій ви самі колись надали підтримку, а той, хто вам уже допомагав в минулому і отримав подяку.

Перший і найважливіший плюс подяки: створення сприятливого ставлення на вашу адресу і зміцнення взаємин з оточуючими.

2. Подяка допомагає фокусуватися на позитиві

Подяка – це ще й можливість звернути увагу і сфокусуватися на приємних моментах в житті, а це вже сміливо можна називати позитивною терапією.

Як це працює? Наприклад, подяку за те, що подруга вислухала вас, завжди залишить післясмак не наявності існуючої проблеми, а того, що ви для когось важливі. Або коли вас зупинила поліція і відпустила з попередженням. Ну чим не привід сказати “дякую”?

 

Позитивне мислення продовжує життя

 

Як навчитись говорити “дякую”, навіть коли не хочеться

Легко дякувати людям за хороші вчинки. Чого не скажеш про близьких людей, які іноді ранять гірше чужих. Як бути в такому випадку, коли і дякувати нема за що?

Включіть в свій щоденний словник “дякую” касиру, офіціантові, водієві таксі або автобуса, людині, яка передала за проїзд, баристі, заправникові. Непомітно для себе ви виявите, що вмієте робити це легко і невимушено.

Коли подяку стає невід’ємною частиною вашої лексики – її стає набагато легше висловлювати і тим, хто часом нас розчаровує.

Тому в ситуації, коли нам хочеться дратуватися на близьку людину, завжди є вибір: піддатися емоції або сказати “дякую, що виховуєш в мені терпіння”.

А якщо вам складно дякувати комусь, дивлячись в очі, то можна почати з подяки 21 сторіччя за технічний прорив і скористатися можливістю подякувати людині особисто, але за допомогою повідомлення в месенджері. Це істотно знизить хвилювання і додасть сміливості вашим наступним вчинкам.

 

Чим вдячність корисна для людини

Чим корисна подяку:

  1. Розвиває емоційний інтелект.
  2. Вчить прощати.
  3. Надає позитивної енергії.
  4. Підсилює почуття цілісності з оточенням.
  5. Знижує рівень депресії і тривожності.
  6. Покращує сон і послаблює головний біль.

Якщо ви щиро подякували і отримали несподівану відповідь – не впадайте у відчай, інакше це перекреслить весь позитив, який ви могли б зберегти в своєму сонячному сплетінні. Адже головне у вашій подяці – ваші ж позитивні емоції.

Джерело: Сьогодні

Back to top button