Цікаве

Як безкоштовно отримати протез в УкраїніРеклама

Як безкоштовно отримати протез в Україні

Фото: надане рекламодавцем

Протезування кінцівок вимагає ретельної, виваженої підготовки та досліджень усіх аспектів процесу. Нижче розповідаємо що потрібно враховувати.

Підготовка до протезування

Період між ампутацією та протезуванням є надзвичайно важливим і багато факторів навіть є вирішальними у тому, чи зможете ви якісно користуватись протезом в майбутньому.

Одразу після загоєння рани необхідно розпочати компресійну терапію.

Якнайшвидша вертикалізація та запобігання контрактурам суглобів є важливими елементами підготовки до протезування. 

Фантомний біль у кінцівці є, на жаль, досить типовим явищем і може тривати аж до початку протезування. Існує низка способів менеджменту фантомного болю, як медикаментозного, так і за допомогою фізичної терапії, дізнатися більше про які можливо на платформі База Знань: Protez Hub.

 

Протез за державною програмою

Період підготовки до протезування також може включати збір та подачу документів, необхідних для отримання протеза за державною програмою, яка реалізується Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю при Міністерстві соціальної політики України та регулюється двома постановами Кабінету міністрів України: 321 та 518.

Щоб отримати протез в рамках державної програми необхідно написати заяву, до неї додати паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, рішення ЛЛК чи ВЛК, а також для військовослужбовців лист від командира про обставини травми. Документи можливо подати через електронний кабінет на сайті Міністерства соціальної політики або у відділенні ЦНАП за місцем проживання. Документи має право подавати законний представник постраждалого.

Розгляд документів відбувається відносно швидко, а після завершення видається скерування на протезування.

Так як протез кінцівки потребує постійного догляду та регулярного технічного обслуговування, протезуватися варто ближче до постійного місця проживання.

 

Як дізнатись який протез вам підходить?

На сьогодні технологій протезування та протезних комплектуючих існує досить багато.

Вибір справді складний, та існують кілька аспектів, якими варто керуватись при виборі протеза:

1. Для чого потрібен протез? Які види активностей для вас важливі і який протез зможе допомогти вам їх реалізовувати?;
2. Якість технології (що не завжди є тотожним з найвищою вартістю);
3. Доступність технології там де ви постійно проживаєте та можливість довгострокового обслуговування/ремонту;

Для прийняття рішення щодо вибору протеза варто порадитись з кількома фахівцями.

На деяких протезних підприємствах можуть пропонувати протези, вартість яких перевищує граничну межу, встановлену державою. В такому випадку необхідно зважити чи запропонована технологія є доцільною та вивчити альтернативи.

 

Пошук авторитетного протезиста в Україні

Протезисти бувають різні, з різним рівнем підготовки та досвіду. В Україні триває формалізація професійної підготовки фахівців у галузі протезування.

За ініціативи Protez Hub у 2023 була створена професія Протезист-ортезист, яка є регульованою клінічною професією у галузі охорони здоров’я та вже з вересня 2024 цю професію можливо буде здобути у кількох медуніверситетах України.

Досвідченим протезист вважається тоді, коли у нього є понад 2 роки безперервного досвіду роботи з різного роду ампутаціями та технологіями.

В Україні на сьогодні існує понад 80 надавачів послуг з протезування кінцівок. Цікавою закономірністю є те, що центри де працюють досвідчені фахівці, не надто розрекламовані. Протезні центри є в усіх областях України. Деякі протезують лише нижні кінцівки, а деякі – і верхні і нижні. Деякі можуть виготовляти якісні куксоприймальні гільзи навіть при складних ампутаціях кінцівок, а інші – лише якщо ампутації не надто складні.

Втрата кінцівки змінює життя та примушує багато працювати над собою для досягнення бажаних результатів. Якісна підготовка до протезування та раціонально підібраний протез сприяють ефективному відновленню.
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eleven + 12 =

Back to top button