Цікаве

Яблучний Спас 2021: дата та заборони дня

Преображення Господнє в православных і греко-католиків щорічно відзначається 19 серпня; 2021 року ця дата випадає на четвер. Свято присвячено спогаду про явлення Божественної величі та слави Спасителя Ісуса Христа перед Його учнями на горі Фавор.

У народі свято відоме під назвою Яблучний Спас, або Другий Спас. Його традиції пов’язані з освяченням врожаюфруктів, овочів і цілющих трав. 1News розповідає, як правильно відзначити Преображення та що не можна робити цього дня.

Преображення Господнє щорічно відзначається 19 серпня
Традиції на Яблучний Спас: що можна робитиТрадиції свята Преображення в народі пов’язані з урожаєм. На Яблучний Спас заведено освячувати в церкві яблука, груші, сливи, медові стільники та інші дари природи. Вважається, що таким чином віряни дякують Богові за багатий урожай.

За давніх часів на Другий Спас плели Велесову бороду, перев’язуючи червоною стрічкою останні нескошені колоски. Саме цього дня починався збір яблук; наші пращури робили заготовки на зиму.

Господині готують різноманітні страви з яблуками, ліплять вареники, варять компоти. Хоча Преображення Господнє випадає на Успенський піст, вірянам дозволено з’їсти трохи риби й випити вина.

У свято також існує традиція пригощати яблуками нужденних.

Back to top button