Цікаве

Як правильно вийти з посту: корисні поради

Wellness-дієтологиня Тетяна Кіхтєва попередила про обов’язкові етапи, яких потрібно дотримуватися після завершення Різдвяного посту.

Щоб не викликати проблеми із травленням і не почати швидко набирати вагу після відмови від м’яса та інших продуктів тваринного походження, варто задуматися про правильний перехід до звичного раціону. Експертка зі здорового харчування Тетяна Кіхтєва розповіла, як харчуватися в перший тиждень після тривалих обмежень у їжі, передає 1News.

У православ’ї Різдвяний піст є 40-денною підготовкою до гідної зустрічі Різдва Христового. Його мета – очистити не тільки душу від злих помислів, але й організм від вживання тваринної їжі. У період із 28 листопада до 6 січня православні християни не їдять м’ясо, молоко, вершкове масло і яйця, а рибу і олію – тільки в певні дні.

Тетяна Кіхтєва розкрила, що найважливіше знати перед початком виходу з Різдвяного посту і що не можна їсти відразу після тривалих обмежень.

“Дуже важлива поетапність. Тобто в жодному разі не можна наступного дня після виходу із посту їсти відразу і м’ясо, і рибу, і яйця, і молочні продукти. Потрібно вводити ці продукти поступово. Починати краще з легких страв”, – зазначила дієтологиня.

Після довгих обмежень в їжі перевагу варто віддати легким страв з овочів

За словами експертки, досить дотримуватися цих простих етапів:

  • У перший-другий день після виходу можна ввести в меню яйця;
  • на третій-четвертий день додати в раціон нежирні молочні продукти;
  • на п’ятий і шостий день – рибу;
  • на сьомий день уже можна починати їсти м’ясо.

Важливо дотримуватися цих етапів усього тиждень, після чого вже можна їсти улюблені страви із тваринними білками.

Яйця вводити в раціон можна вже в перший-другий день після Різдвяного посту

“Це основне правило – в жодному разі не навантажувати відразу всім. Через тиждень вже можна дотримуватись звичайного збалансованого харчування”, – додала Кіхтєва.

Також варто відзначити, що святкові дні подарують українцям додаткові вихідні, які стануть зайвим приводом до “зривів”. Дієтологиня порадила налягати на фрукти і рибу замість майонезних новорічних салатів. Від смаженого краще відмовитися.

“Не потрібно їсти ніяких смажених і копчених продуктів, салатів, заправлених майонезом. Варто найперше дивитися на спосіб приготування. Може бути риба на пару, риба запечена або звичайні прості салати, фрукти”, – підсумувала фахівчиня.

Починати їсти м'ясо після 40-денного посту можна тільки через тиждень
Джерело: Обозреватель
Back to top button