Високий тиск: три продукти, яких варто уникати при гіпертонії
Високий кров’яний тиск підвищує ризик серцевих захворювань та інсульту, оскільки пошкоджує стінки артерій. Часто причиною захворювання стає неправильний спосіб життя і нездорове харчування. Хоча шкода деяких продуктів очевидний, про приховану небезпеку інших мало хто здогадується.
Головна проблема пов’язана з доданим цукром, розповіли лікарі. “Продукти з додаванням цукру, як правило, висококалорійні, але часто мають дуже низьку харчову цінність або не мають її зовсім. Додаткова енергія може змусити вагу рости, що може підвищити кров’яний тиск”, – пояснили фахівці.
На думку медиків, велика кількість цукру містять такі приправи, як кетчуп, майонез і заправки для салатів. Ці продукти варто виключити з раціону людям, які борються з гіпертонією, додали медики.
З іншого боку, знижувати кров’яний тиск можуть продукти, багаті калієм. Як пояснили в Американській кардіологічній асоціації (AHA), чим більше калію вживає людина, тим більше натрію виводиться з організму. “Калій також допомагає зняти напругу в стінках кровоносних судин” – пояснює AHA.
Добрими джерелами цього мінералу вважаються фрукти, овочі, нежирні молочні продукти, а також риба. Крім того, калієм багаті:
- абрикос;
- авокадо;
- грейпфрут і грейпфрутовий сік;
- зелень;
- палтус;
- лімська квасоля;
- гриби;
- апельсини і апельсиновий сік.