Цікаве

Види і типи пральних машин*

Види і типи пральних машин

Вибір пральної машини для будинку непросте завдання. Щодня наші речі брудняться і вимагають прання, тому такий агрегат має бути в кожному будинку. Якщо у вас немає цього устаткування, необхідно обов’язково придбати. Так ви заощадите свій час, а також пристрій значно якісно очистить речі від забруднень, ніж ручне прання. Можливо ви хочете замінити стару модель прогресивною і спростити процес прання. В обох випадках необхідно правильно вибрати устаткування у перевіреного виробника.

Як правило, практично будь-яка сучасна пральна машина може впоратися з більшістю завдань, які ви їй поставите. Найбільшу трудність викликає вибір пристрою по габаритах і опціональним даним. Найправильніше буде заздалегідь визначити критерії, по яких ви проводитимете вибір. Це дозволить звести до мінімуму кількість моделей і якнайшвидше вибрати найбільш вподобану.

Автомат чи напівавтомат?

Автоматична 

Пральна машина автомат є технікою зі вбудованим комп’ютером. Це дозволяє звести участь людини в процесі прання до мінімуму, автоматизуючи усе можливе. Для використання пристрою вам потрібно буде просто завантажити речі, вибрати потрібну програму і включити пуск. Машина автомат проводить делікатне прання, економно використовує воду і миючу речовину. За типом функціонала діляться на:

  • Класичні – також відмінний варіант, який ідеально усуває забруднення будь-якої складності;
  • З розширеним функціоналом – такий тип машини має розширений функціонал, який дозволяє автономно виставляти віджимання, температуру, визначати тип тканини і тд.

Перед тим як купити пральну машину автомат слід зазначити для себе, який саме функціонал вам потрібен і на який бюджет розраховуєте.

З конструкційних особливостей такого типу машини слід врахувати, що агрегат повинен мати доступ до водопроводу. Відразу після запуску програми подається вода по шлангу і вже всередині пристрою відбувається нагрівання. Тому якщо у вас немає гарячої води, провести прання буде не проблема.

Пральні машини автомат за типом модифікації двигуна діляться на:

  1. Моделі із звичайним або колекторним двигуном;
  2. Асінхронним мотором;
  3. Інверторним.

Мінусом автоматичної моделі є те, що вона працює конкретно за заданою програмою. Тому якщо ви хочете зупинити прання, необхідно буде скинути всі налаштування і заново вибрати інші.

 

Напівавтомат

Пральна машина напівавтомат є дуже легкою адаптивною конструкцією. Саме тому вона дуже рідко ламається і як правило ремонт вимагає мінімальних витрат. Ви можете придбати повноцінний пристрій, який невеликий по габаритах або полегшений варіант –  міні пральну машину. Останній є невеликим пристроєм, який ідеально підійде для дачі, маленького будинку або квартири. Усі машини автомат мають однофазне трипровідне підключення до мережі. Від стрибків напруги систему оберігає запобіжник.

По видах напівавтомати діляться на:

  • Активаторні – підходять для прання грубих речей, не використати для делікатних;
  • Барабанні – всередині пральної машини напівавтомат розташовується металевий барабан. Це модель, що найрідше зустрічається;
  • З одним люком – агрегат не має функції віджимання;
  • З двома люками – центрифуга дозволяє робити віджимання.

Вертикальне або фронтальне завантаження?

Горизонтальна 

Найбільш популярний варіант. Пральна машина з горизонтальним завантаженням дозволяє класти білизну через горизонтально розташований люк приладу. Окрім зовнішньої відмінності від вертикальної машини, є ряд нюансів :

  • Спосіб кріплення барабана – він кріпиться тільки з одного боку на валу, оскільки пристрій має тільки бічний доступ. Саме тому пристрiй частіше піддатний поломкам;
  • Перерва під час роботи – ви не можете під час прання відкрити люк. Для цього необхідно завершити прання і коли зіллється вода, можна вийняти речі.

Вертикальна

Пральна машина вертикальна має дві точки опори, Що забезпечує довговічність роботи моделі. З точки зору економії простору, це дуже вигідний варіант. Пристрій має досить об’ємний барабан, що дозволяє розмістити до 6 кг сухої білизни. Ще одна перевага – можливість під час прання поставити програму на паузу і відкрити люк.

Якщо ви не знаєте як вибрати пральну машину, яку саме – визначте для себе, зо ви обов’язково хочете бачити в пристрої.

Функціональні особливості

Різні моделі пральних машин мають певні функціональні особливості. Найбільш затребуваними опціями є такі:

  • Контроль рівня піни – ця програма дозволяє контролювати піноутворення і відповідно якість полоскання;
  • Делікатне прання – ви можете вручну настроїти швидкість оборотів, температуру і кількість води для прання делікатних речей;
  • Контроль балансування барабана – ця опція допомагає рівномірно розподілити вміст барабана для якісного віджимання;
  • Сушкапралка з сушкою дозволяє не лише отримати чисті речі, але вже висушені і готові відразу до використання. Сьогоднішній ринок побутової техніки надає великий вибір пральних машин з сушкою;
  • Видалення плям – ця програма дозволяє усунути плями багаторічної давності за рахунок швидкості обертання барабана і використання спеціальних миючих засобів;
  • Супер полоскання – ця функція до основного циклу полоскання додає ще одне. Це необхідно, якщо ви використали кілька видів миючих засобів для видалення плям. Додаткове полоскання дозволяє прибрати усі залишки засобу;
  • Таймер відкладеного старту – функція дозволяє перенести початок прання від 3-х до 24-х годин. Це дуже зручно, якщо вам потрібно терміново поїхати і необхідно запланувати прання на певний час;
  • Захист від дітей – панель управління пристрою можна заблокувати натисканням однієї або кількох клавіш. Під час прання дитина не зможе перемкнути режим або збити якісь інші налаштування.

Якщо ви оберете пральну машину з баком, звичайно, що вона буде мати більш зменшений функціонал.

Які є типи управління

Тип управління безпосередньо робить вплив на зручність використання пральної машини.

  • Електронний – дає можливість розширеного управління пристроєм. Усі налаштування – кількість полоскань, температурний режим, віджимання задаються автоматичним програматором. Управляти цим усім зручно за допомогою сенсорного дисплея, яким оснащені усі електронні пристрої. Перш ніж купити пральну машину, обов’язково визначитеся з типом управління. Важливо розуміти, що електронне управління відповідно коштує дорожче, ніж механічне.
  • Механічний – моделі з таким типом управління відрізняються простотою користування, а також надійністю. Перемикати програми можна за допомогою поворотних перемикачів, які задають усі параметри перед початком прання – кількість оборотів, температура, тип тканини, віджимання. Проте облаштування такого типу мають мінімальний набір функцій, що не завжди влаштовує користувача.

Перед тим як пральну машину купити, оберіть найкращий для вас тип управління, враховуючи бюджет та потреби.

Що таке класи прання, віджимання та енергоспоживання

Перш ніж купити пральну машину, необхідно придивитися до її технічних характеристик. Класифікація ефективності пристрою вимірюється за трьома параметрами – ефективність віджимання, якість прання і енергоспоживання. Останній показник відповідає за споживання електроенергії, тому краще вибрати облаштування класу А. Чим вище клас пральної машини, тим вище ціна. Вибираючи клас віджимання необхідно розуміти, що частота обертів безпосередньо впливає на клас віджимання і якість випраної білизни. Якщо ви вибираєте сучасний функціональний пристрій, то можете не турбуватися про сильний шум при віджиманні з високими показниками оборотів. У нових моделях передбачена шумоізоляція. Обираючи пральну машину з сушкою необхідно розуміти, що пристрій споживає більше енергії, ніж просто звичайний агрегат без сушки.

*на  правах реклами

Back to top button