Цікаве

Вся правда про вживлення чіпів в організм людини: відповідь експертів

Вперше в Україні у львівській стоматології вирішили встановити апарат, за допомогою якого можна розраховуватися рукою, якщо в вас імплантований чіп. Технології майбутнього? Поки немає – не в Україні, адже власник клініки зізнався – це жарт. А ось в Швеції не жартують! Там вже давно звикли до чіпів під шкірою. У програмі “Ранок з Україною”  експерти розповіли, які переваги маленького шматка заліза у вас під шкірою, і чи не буде “чіпування” спробою контролювати людство, передає 1News.

З таким чипом людина зможе розраховуватися на касі, просто прикладаючи руку, відкривати автоматичні двері і розблокувати комп’ютер без пароля. Щоправда, поки людство розділилося на два табори: одні бачать в чіпування полегшення життя і багато плюсів, інші ж упевнені – чіпи під шкірою ведуть до тотального контролю над людством.

Однак фахівці запевняють – серед плюсів чіпування не тільки можливість оплатити хліб без картки і готівки, на ці маленькі, але розумні технічні “зернятка рису” вчені покладають великі надії. Особливо в галузі медицини.

“Імплантується інсулінова помпа і подається певна кількість інсуліну в певний час людині – це допомагає підтримувати нормальний рівень життя. Існують кардіостимулятори, які допомагають людині підтримувати ритм серця”, – розповіла кандидат психологічних наук і експерт з психологічної кібербезпеки Наталія Бугайова.

А ось розробники технологій американської компанії планують зробити чіп для людей з деменцією, які часто губляться і не пам’ятають, хто вони. Також спеціальний датчик зміг би доносити інформацію батькам про місцезнаходження їхніх дітей. Але це палиця о двох кінцях. Бажання батьків не втратити дітей можна зрозуміти. Але як щодо приватності? У чіп можна вживити будь-яку інформацію. І в цьому його небезпека. Адже “зламавши” чіп, до особистої інформації людини може отримати доступ будь-який бажаючий.

“Можна отримати доступ до переміщення людини, до його біомедичної карти, до його паролів, наприклад, зламати пароль банківської картки. Далі вони зможуть зчитувати інформацію про стан органів і навіть без бажання людини питати про допомогу у прийняти рішення, про психічний розлад, якого на справді немає”, – розповів футуролог Олексій Толкачов.

Але поки очікування не така вже й популярна річ. Можливо, коли кожна друга людина буде з чіпом під шкірою, будуть вже і “незламні” технології безпеки. А поки стежити за людиною можна і за допомогою звичайного телефону. Імплантувати його не треба – люди купують його самі.

 

Back to top button