Цікаве

Водохреще 2022: дата та головні традиції

Щороку 19 січня православні в Україні та інших країнах відзначають Хрещення Господнє, або Водохреще. 2022 року воно випадає на середу.

Це велике християнське свято присвячене хрещенню Ісуса Христа у водах річки Йордан та зішесті на Нього Святого Духа. Як відзначається Водохреще і що під забороною, розповідає 1News.

Історія Водохреща

Хрещення Господнє відзначається ще з апостольських часів. Цього дня християни згадують, як Спаситель, Якому на той момент було 30 років, прийшов до пророка Іоанна Предтечі для хрещення в річці Йордан.

Іоанн вважав, що не гідний хрестити Христа, але Ісус відповів, що така Божа воля. Під час Таїнства хрещення на Спасителя зійшов Святий Дух у вигляді голуба, а голос з неба повідав, що Ісус Христос – Син Божий. Своїм хрещенням Спаситель показав, що перед Богом усі рівні, навіть Він сам.

Хрещення Господнє відзначається ще з апостольських часів

 

Як святкують Хрещення Господнє: традиції

Напередодні свята, 18 січня, відзначається Хрещенський святвечір – день суворого посту. У саме Хрещення віряни відвідують церковну службу.

Вважається, що в свято вода набуває лікувальної сили. Її освячують у церкві чи набирають у річці, а потім нею вмиваються.

Один з найпопулярніших обрядів в Україні – хрещенські купання

 

Один з найпопулярніших обрядів в Україні – хрещенські купання. У водоймах вирубують хрест, освячують і занурюються в утворену ополонку. Дехто вважає, що таким чином можна змити з себе гріхи і що від такого купання неможливо захворіти.

Примітно, що багато служителів церкви називають цю традицію язичницькою, оскільки Біблія не згадує про купання на Хрещення. Крім того, в інших християнських країнах немає такого звичаю.

Що не можна робити на Водохреще

На Водохреще не можна працювати по дому, займатися фізичною працею, конфліктувати, злословити, набирати святу воду з негативними думками, розпивати алкогольні напої та їсти перед зануренням в ополонку.

Крім того, категорично не можна ворожити – церква будь-яку магію вважає за великий гріх. Жінкам не можна занурюватися в ополонку в спідній білизні або в купальнику – слід вдягти закриту сорочку, бажано нову.

У свято Водохреща церква не звершує вінчання.

Джерело: Обозреватель

Back to top button