Цікаве

Вітаміни для спортсменів: як підвищити продуктивність та відновлення

 Часті тренування надзвичайно виснажливі. Такі навантаження тягнуть за собою значні втрати енергії. Якщо ви займаєтеся спортом, ваш організм працює з підвищеною швидкістю і тому потребує додаткових вітамінів і мінералів [1].

 Вітаміни Супрадин мають досить збалансований склад, тому вони ідеально підходять для людей, які активно займаються спортом.

Чи потрібна спортсменам додаткова доза вітамінів?

Є кілька випадків, коли спортсменам слід вживати вітамінні та мінеральні добавки. У більшості випадків додаткові вітаміни для спортсменів не потрібні. Особливо це стосується випадків, коли спортсмен дотримується збалансованої та різноманітної дієти з точки зору продуктів (особливо цільнозернових злаків, фруктів та овочів), що забезпечує йому або їй достатню кількість кілокалорій. Такий раціон забезпечує повну потребу в основних вітамінах і мінералах, і використання додаткових добавок у такому випадку є марною тратою грошей [3].

Однак деякі види спорту і специфічні типи тренувань вимагають додаткового вживання вітамінів і мінералів, незважаючи на точно підібраний раціон. Іноді спортсмен також “змушений” дотримуватися дієти, багатої на рафіновані продукти – білий хліб, рис, макарони, в яких значно менше вітамінів і мінералів, ніж у їхніх цільнозернових аналогах [3].

Ви спортсмен? Вітаміни впливають на вашу форму

 Кожен, хто працює над своєю фізичною формою, повинен включити спортивні вітамінні комплекси в свій щоденний раціон. Спорт, залежно від рівня підготовки, формує здоров’я людини, але також і забирає його. Чим важче тренування, тим більше роботи і добавок потрібно вкласти в процес відновлення. Щоденна доза найважливіших вітамінів має вирішальне значення для швидшого повернення енергії та загальної профілактики потенційних травм [2].

Які вітаміни та мінерали важливі для спортсменів?

Кожна людина знає, наскільки важливим є здорове харчування. Люди, які ведуть активний спосіб життя та займаються різними видами спорту, потребують потрібної кількості мінералів та вітамінів, щоб організм функціонував на належному рівні. До них відносяться;

  • вітамін С – допомагає підтримувати належне функціонування імунної системи під час і після інтенсивних фізичних навантажень;
  • вітамін D і калій – підтримують належне функціонування м’язів;
  • вітамін В2 (рибофлавін) і залізо – сприяє підтримці правильного рівня енергетичного обміну;
  • вітамін В12 – сприяє зменшенню відчуття втоми або втоми;
  • вітамін Е – допомагає захистити клітини від окислювального стресу;
  • магній – допомагає підтримувати електролітний баланс;
  • кальцій – допомагає підтримувати нервову систему;
  • цинк – допомагає підтримувати нормальний вуглеводний обмін [1].

Що таке вітамінні комплекси?

Вітамінні комплекси для спортсменів – це не що інше, як набори таблеток, що містять всі необхідні вітаміни, мінерали та натуральні екстракти. Це спеціально підготовлені композиції для покращення якості вашого здоров’я [2].

Якщо ви займаєтесь спортом и шукаєте вітамінний комплекс, Супрадин Актив може допомогти вам отримати добову норму необхідних вітамінів та мінералів. Супрадин Актив інструкція допоможе вам більш детально дізнатися інформацію про цей препарат. Перед споживанням обов’язково проконсультуйтесь зі спеціалістом.

Якщо вас турбує гіпервітаміноз, тобто передозування вітамінів або мінералів, будьте особливо обережні і не перевищуйте дозування, рекомендоване вашим дієтологом і виробником добавки [3]. Однак, якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, дефіцит вітамінів і мінералів вам не загрожує. Як спортсмен-любитель чи професійний спортсмен, завжди звертайте увагу на якість свого харчування, режим і лише потім розглядайте можливість прийому добавок.

Література

1. Сенюк, І. В., Кравченко, В. М., & Бенарафа, І. А. БІОЛОГІЧНА РОЛЬ ВІТАМІНІВ ДЛЯ СПОРТСМЕНІВ. ШОСТА МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ МОЛОДИХ УЧЕНИХ «ХАРКІВСЬКИЙ ПРИРОДНИЧИЙ ФОРУМ» 18-19 травня 2023 р.(електронне видання), 438.

2. Висоцький, В. А. (2017). РОЛЬ ВІТАМІНІВ ТА МІНЕРАЛІВ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ АКТИВНОЇ ТРЕНУВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СПОРТСМЕНІВ. Редакційна колегія Голова редакційної колегії, 443.

3. Притульська, Н., Хробатенко, О., & Бондаренко, Є. (2011). До проблеми класифікації харчових продуктів для спортсменів. Товари і ринки, (2), 112-121.

No Newer Articles

Back to top button