Цікаве

Відповідальності за подвійне громадянство в Україні немає, – юристи

Офіційний Київ вишле консула Угорщини зі своєї території, якщо угорська сторона сама не відкличе дипломата у Береговому найближчим часом. Про подальші кроки у цьому питанні розповіла речниця МЗС Мар’яна Беца. Подробиці – розповідає 1News.

У конкретному питанні Україна посилається на Віденську конвенцію про консульські відносини і українські закони.

Шпарина в українському законі

Дискусія між Києвом та Будапештом з приводу громадянства загострилась. Угорщина вказала на шпарину в українському законодавстві. Громадяни України не скоюють злочин, якщо не повідомляють про те, що мають паспорт іншої країни, заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер.

Представник угорського міністерства зазначив, що немає в Україні і закону, що забороняє надання українцям паспорту іншої країни.

Прямої заборони мати паспорт іншої держави ані в Конституції, ані в законі Про громадянство дійсно немає, зазначила адвокат, кандидат юридичних наук Леся Дубчак.

В Україні дії єдине громадянство, йдеться у законі.

Там йдеться лише про те, що в Україні дії єдине громадянство. За словами юриста, саме цю норму варто трактувати наступним чином.

“Закон каже, що якщо в Україні діє одне громадянство, то на всю територію України поширюється поняття єдине громадянство і немає громадянств аміністративно-територіальних одиниць. У нас немає жодної норми у чинному законодавстві, яка б забороняла напряму мати подвійне громадянство. Юридичної відповідальності немає”, – сказала Дубчак.

За законом, добровільне набуття людиною громадянства іншої держави є підставою для втрати українського громадянства, додала юрист.

Довести, що людина набула громадянства іншої країни також важко, оскільки інші країни на запити українських офіційних органів не надають такої інформації, зазначила адвокат.

Президентський законопроект

Питання подвійного громадянства в Україні намагалися врегулювати не раз. Навесні президент Петро Порошенко вніс до парламенту невідкладний законопроект щодо цієї проблеми. Він пропонував ухвалити норму, за якої підстава для втрати українського громадянства – це використання паспорта іноземної держави під час виїзду або в’їзду в Україну.

Законопроект було відкликано. Він спровокував дискусію про те, що очікує мешканців Криму, багато з яких вимушено отримали російські паспорти.

Боротьба з вітряками

Законодавчу колізію, що склалася навколо питання подвійного громадянства, можна вирішити, зазначила народний депутат Ірина Суслова, яка входить до парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Президентська норма була відкликана через мешканців Криму, які вимушено отримали російські паспорти.

Але боротися потрібно з причинами.

“Була ініціатива притягнення до адміністративної відповідальності тих, хто набуває другого громадянства, але це боротьба з вітряками. Ми маємо розібратися, чому громадяни отримують інші паспорти. Потрібно ліквідувати причини. Як ми це собі уявляємо? Правоохоронці разом із прикордонниками будуть бігати по прикордонних територіях? Неможливо з’ясувати, чи має людина другий паспорт”, – зазначила Суслова.

На думку депутата, уряд має провести дослідження у прикордонних територіях і дізнатися думку громадян про причини одержання паспорту іншої держави взагалі. А потім ліквідовувати проблему, додала Суслова.

Депутати не проголосують

Сподіватися на те, що парламент проголосує за посилену відповідальність за подвійне громадянство, не варто, зазначив народний депутат Сергій Каплін.

“Велика кількість чиновників та депутатів мають подвійне громадянство, тому вони не будуть голосувати за подібні законопроекти”, – зауважив Каплін.

Посадовці та депутати з подвійними паспортами

Окрім колишнього голови ДФС Романа Насірова, паспорт іншої країни знайшли у вже колишнього депутата Андрія Артеменка від Радикальної партії Олега Ляшка. Пізніше він був виключений із фракції через скандал із передачею колишньому раднику президенинта Дональда Трампа Майлу Фінну так званого плану нормалізації відносин між Україною і Росією.

Після поширення інформації про те, що Артеменко підданий Канади, президент Порошенко своїм указом позбавив Артеменка громадянства України.

У багатьох чиновників і депутатів є іноземні паспорти.

Необхідно посилити відповідальність за другий паспорт для державних чиновників та депутатів, зазначив голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

“Потрібно притягнути до відповідальності державних службовців за наявність іноземних паспортів. Багато з них виконують функції іноземних агентів в Україні. Коли колишній депутат нашої фракці Андрій Артеменко зізнався, що у нього є інше громадянство, я зробив усе, щоб його позбавили мандату. Завдання спецслужб виявити, хто з нардепів, міністрів мають подвійні паспорти”, – розповів Ляшко.

Джерело: Новое время

Back to top button