Цікаве

Великий піст 2020: календар харчування по днях

Великий піст 2020 – найсуворіший і найтриваліший православний піст у році. Віруючим належить проводити його в роздумах над своїм життям, молитвах, духовному і фізичному очищенні, а також в обмеженнях на багато продуктів харчування.

Що можна їсти кожен день під час Великого посту

Великий піст 2020 розпочинається 2 березня і триватиме 40 днів, до 18 квітня, тобто до самого свята Воскресіння Господнього – світлого Великодня . Щоб знати, що не можна їсти в цей період, а які продукти дозволені в різні дні Великого посту, спеціально для вас. 1News публікує наочний календар харчування по днях.

Великий піст 2020: обмеження в харчування

У період Великого посту віруючим слід відмовитися від м’яса і м’ясних продуктів, птиці, яєць, молока і молочних продуктів, а також всіх страв, до складу яких входять ці інгредієнти. Але навіть дозволена їжа має свої обмеження, і кожен день тижня можна вживати тільки певну їжу.

У деякі дні Великого посту не можна вживати рибу, олію та варену їжу. У такі дні дозволено лише сироядіння. Проте, навіть найсуворіші заборони під час посту не повинні перешкодити вам харчуватися правильно, різноманітно і повноцінно. Також, перед тим як починати поститися, проконсультуйтеся з лікарем і порадьтеся з духовним наставником.

Якщо ви або ваша сім’я вирішили поститися в цей період, ви можете продумувати своє меню відповідно до церковних правил. Для цього вам знадобиться наш календар Великого посту 2020 на кожен день, в якому наочно показана дозволена їжа на всі дні посту.

Великий піст 2020: календар харчування

Як видно з календаря Великого посту, в різні дні тижня церковним статутом передбачені свої правила і заборони харчування:

  • понеділок, середа, п’ятниця – дозволено сухоядіння і їжа без олії;
  • вівторок, четвер – можна вживати їжу, що пройшла теплову обробку, без олії;
  • субота, неділя – допустима їжа, що пройшла теплову обробку, з додаванням олії і вино;
  • Благовіщення, 7 квітня – можна їсти гарячу їжу з олією, вино і рибу;
  • Лазарева субота, 20 квітня – дозволено вживання рибної ікри;
  • Вербна неділя, 21 квітня – можна їсти рибу;
  • Страсна п’ятниця, 26 квітня – нічого не їдять до виносу плащаниці.

Джерело: Сьогодні

Back to top button