Цікаве

Вченим вдалося виростити рослини на місячному ґрунті

Вченим вдалося виростити рослини на місячному ґрунті

Фото: University of Florida

Вчені вперше в історії виростили рослини у місячному ґрунті

Ґрунт, у якому вдалося проростити зелень, привезли на нашу планету учасники місій Аполлон.


 

Дослідники з Університету Флориди, США, змогли виростити рослини на ґрунті, який доставили з Місяця. Про це у п’ятницю, 13 травня, повідомляє Associated Press.


 


Повідомляється, що насіння посадили в грунт, який багато років тому доставили на Землю Ніл Армстронг, Базз Олдрін та інші астронавти, і те проросло.


 


Вчені висадили кресс-салат.


 


“Хоча через збіднення грунту рослини росли повільно і виросли в результаті дрібнорослими”, – уточнюється в публікації.


 


Складність нового експерименту полягала в тому, що у вчених було всього 12 грамів реголіту, тобто всього кілька чайних ложок місячного грунту.


 


Відомо, що ґрунт був зібраний під час місій “Аполлон-11”, 12 та 17. Протягом останніх 11 років дослідники тричі зверталися до НАСА за можливістю попрацювати з місячним реголітом. Зрештою, цю можливість їм надали.


 


Вчені вважають, що експеримент слід продовжити, а для подальших випробувань варто використовувати ділянки молодших геологічних ділянок Місяця.


 


“Той факт, що щось виросло, означає, що у нас є справді хороша відправна точка, і тепер питання в тому, як ми це оптимізуємо та покращимо”, – заявила науковий співробітник НАСА з космічної біології Шарміла Бхаттачарья.


 


 


 


 


 


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button