Цікаве

Вчені з’ясували, що комахи люблять грати в ігри

Вчені з ясували, що комахи люблять грати в ігри

Фото: pixabay.com
Бджоли люблять грати

Молоді бджоли катають кульки частіше, ніж старі, а самці котять їх довше, ніж самки.

Вчені з Великобританії довели, що комахи, як і люди, люблять грати. Причому вони роблять це без будь-якого стимулу. Про це пише New Atlas.

“Останній раунд експериментів був розроблений, щоб перевірити цю ідею, з групами джмелів, розміщеними на арені, де у них був вільний доступ до камери для годування та доступ до області з дерев’яними кулями. І кульки почали котитися, і окремі бджоли взаємодіяли з ними від одного до 117 разів, що вказувало на те, що вони отримували якусь винагороду за свою поведінку”, – наголосили експерти.

Також бджолам надали доступ до кількох кольорових камер, одна з яких містила кульки, а інша була зовсім порожньою. Потім кулі прибирали, але бджоли прагнули до попередньої ігрової арени, віддаючи перевагу камері, де вони проводили час із дерев’яними кулями. Було виявлено, що молоді бджоли катають кульки частіше ніж старі, а самці котять їх довше, ніж самки.

У цілому, вчені повідомляють, що катання м’яча відповідає поведінковим критеріям для гри аналогічно до того, як це задокументовано в інших видів тварин, і вважають, що результати є першим свідченням ігрової поведінки комахи.

“Звичайно, неймовірно, а іноді і кумедно спостерігати, як джмелі показують щось на зразок гри. Вони знову і знову наближаються до цих “іграшок” і маніпулюють ними. Це ще раз показує, що, незважаючи на їхній невеликий розмір та крихітний мозок, вони більші, ніж маленькі роботизовані істоти. Вони можуть насправді відчувати якісь позитивні емоційні стани, навіть якщо вони рудиментарні, як це роблять інші більші пухнасті або не дуже пухнасті тварини. Таке відкриття має значення для нашого розуміння розуму та благополуччя комах та, сподіваюся, спонукає нас ще більше поважати та захищати життя на Землі”, – зазначила перший автор дослідження Самаді Галпаяге.

Нагадаємо, фотограф показав “обличчя” мурахи зблизька. Воно виглядає як кадр жахів.

Комахи здатні генерувати електрику – вчені


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button