Цікаве

Вчені з’ясували, чому чоловіки частіше хворіють на рак, ніж жінки

Вчені з ясували, чому чоловіки частіше хворіють на рак, ніж жінки

Фото: pixabay.com
Вчені з’ясували, чому чоловіки частіше хворіють на рак, ніж жінки

Імовірність розвитку захворювання у чоловіків більш ніж удвічі вища, ніж у жінок, навіть за винятком факторів способу життя.

 
Чоловіки мають більш високий ризик захворіти на рак через внутрішні біологічні відмінності. Тому шкідливі звички відходять у цьому питанні на другий план. Про це йдеться у дослідженні Національного інституту раку США, повідомляє Daily Mail.
 
У дослідженні взяли участь 300 000 американців середнього та старшого віку, які не мали раку протягом 15 років. Зокрема, вчені вивчили поширеність різних видів раку у 171 274 чоловіків та 122 826 жінок у період з 1995 по 2011 рік. Результати показали, що захворюваність на рак у чоловіків у 11 разів вища, ніж у жінок – всього два випадки раку стравоходу у жінок на 100 000 людино-років, порівняно з 22 випадками у чоловіків.
 
“Це говорить про те, що існують внутрішні біологічні відмінності між чоловіками та жінками, які впливають на схильність до раку”, – сказала провідний дослідник, доктор та епідеміолог Сара Джексон.
 
Дослідники припустили, що роль відіграють відмінності в генах, гормонах та імунній системі.
 
Також наголошується, що вживання алкоголю збільшує ризик розвитку раку порожнини рота та горла. Надмірна вага збільшує ризик розвитку багатьох видів раку, у тому числі раку кишечника, нирок, матки та стравоходу. Жінки з надмірною вагою, що пережили менопаузу, мають більш високий ризик розвитку раку молочної залози.
 
Разом з цим підтримання здорової ваги тіла знижує ризик розвитку раку та інших проблем зі здоров’ям, таких як хвороби серця та діабет.
 
У той же час, чоловіки в 11 разів частіше хворіють на рак стравоходу і вчетверо частіше – на рак шлунка або горла. У них також утричі більше шансів діагностувати рак сечового міхура. А чоловічий статевий гормон тестостерон може збільшити ймовірність раку шкіри, передміхурової залози та печінки серед чоловіків, сприяючи зростанню клітин.
 
Нагадаємо, вчені з Каліфорнійського університету охорони здоров’я в Сан-Франциско назвали раптову ознаку, яка може свідчити про розвиток лейкемії. Він проявляється вранці.
 
Медики назвали нові симптоми раку крові
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button