Цікаве

Вчені знайшли «відсутню ланку» еволюції віком 1 млрд років

Вчені, що представляють Університет Шеффілда і Бостонський коледж, виявили в Шотландії скам’янілість віком 1 млрд років, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Вона містить два різних типи клітин і може бути «відсутньою ланкою» еволюції, коли одноклітинні організми перейшли в багатоклітинну форму життя.

Вважалося, що багатоклітинні тварини на Землі почали з’являтися 800 млн років тому, проте знайдена скам’янілість не підтверджує даний факт. Її вік становить 1 млрд років і це говорить про те, що еволюційний перехід стався значно раніше. За словами вчених, об’єкт являє собою сферичний організм, який отримав назву Bicellum Brasieri.

Відкриття дозволяє припустити, що події, що передували еволюції тварин, відбулися в прісній воді.

«Відсутня ланка» якраз заповнює прогалину в розвитку життя між одноклітинними і багатоклітинними. Даний період переходу отримав назву «кембрійський вибух» – тоді з’явилася велика кількість нових організмів з більш складною будовою. На думку біологів, походження тварин являє собою включення і повторне використання попередніх генів, що розвиваються раніше в одноклітинних. У Bicellum Brasieri помічений подібний генетичний сценарій, який згодом був запущений в геномі тварини через 500 млн років.

 

 

 

 

 

Back to top button