Цікаве

Вчені заявили про небезпеку вірусів, які можуть вивільнитися з вічної мерзлоти

Стародавні віруси, які протягом тисяч років були законсервовані у вічній мерзлоті, можуть вийти на поверхню через інтенсифікацію глобального потепління, пише 1NEWS з посиланням на Урядовий кур’єр.

Вічна мерзлота поширюється на одну п’яту частину суші, концентруючись у високих широтах. В останні десятки років глобальне потепління досягло того масштабу, при якому вічна мерзлота почала стрімко танути, вивільняючи не тільки величезні обсяги парникових газів, а й дещо гірше. Йдеться про мікробіологічну загрозу – древніх бактеріях і вірусах, які пробуджуються від сплячки в мерзлоті.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я називають «вічну мерзлоту» біологічним і хімічним ящиком Пандори. Деградація мерзлоти, крім усіх відомих проблем, пов’язаних з цим явищем, загрожує світу ще і мікробіологічними зараженням.

Вивченням древніх вірусів, заморожених у сибірській вічній мерзлоті, займаються, зокрема, французькі дослідники, групу яких очолює вірусолог Жан-Мішель Клавері. «Ми зайнялися реактивацією витягнутих з мерзлоти гігантських вірусів, які можна порівняти з клітинами за розмірами. Такі віруси не є небезпечними для людини, але заморожені шари ґрунту зберігають в собі і більш серйозні вірусні загрози. Це серйозна проблема, яка потребує якнайшвидшого вивчення», – заявив Клавері.

 

 

 

Back to top button