Цікаве

Вчені з’ясували – яким був клімат 200 млн років тому

Деякі камені стали іржавими і в підсумку почервоніли. Американські вчені з університету Рутгерса провели дослідження і розкрили цю таємницю, яка дозволяє проаналізувати клімат пізнього тріасу більше двохсот мільйонів років тому, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

За словами провідного автора наукової роботи Крістофера Лепра, почервоніння порід можна помітити в скелях Нью-Джерсі або в південно-західному регіоні США і воно пов’язане з гематитом – природним мінералом. Гірські ділянки червоного відтінку є на Землі і Марсі, тому дослідження дозволить зрозуміти марсіанський фактор.

Вчені вважали, що концентрації мінералу відстежують 14,5 млн років мусонних дощів пізнього тріасу над арізонським плато Колорадо, коли то ще перебував на континенті Пангея. Автор роботи проаналізував зв’язок між еволюцією сухопутних хребетних, кліматичними умовами і відхиленнями в навколишньому середовищі. Було виміряно спектр видимого світла для визначення концентрації гематиту в почервонілих каменях.

Раніше вважалося, що поява такого відтінку спровокована реакцією між залізом в скелях і повітрі, тому ніхто багато років не звертав особливої уваги на гематит. Вчені мають намір провести детальний аналіз гірських порід на плато Колорадо.

 

 

 

 

Back to top button