Цікаве

Вчені виявили зв’язок між важкою серцевою хворобою та поширеними ротовими бактеріями

Вчені виявили зв’язок між важкою серцевою хворобою та поширеними ротовими бактеріями

Ішемічна хвороба серця (ІХС) є причиною приблизно однієї третини всіх смертей у світі. Нове наукове дослідження виявило зв’язок між поширеними ротовими бактеріями та ІХС, покращивши розуміння того, як інфекції впливають на розвиток серцевих захворювань.

ІХС є найпоширенішою формою захворювання серця. З часом на стінках артерій, які постачають кров до серця, накопичується наліт (атеросклероз), що перешкоджає кровотоку. Обструкція викликає такі симптоми, як біль у грудях (стенокардія), утруднене дихання та стиснення в грудях, а також біль у руках або плечах. Якщо наліт повністю блокує артерію, це може призвести до серцевого нападу.

ІХС спричиняється поєднанням генетичних, екологічних і демографічних факторів. Основними факторами ризику є куріння, діабет, високий рівень жирів у крові (гіперліпідемія) та високий кров’яний тиск (гіпертонія). Також чоловіки мають більшу ймовірність розвитку ІХС, ніж жінки.

Попередні дослідження виявили зв’язок між розвитком артеріальних бляшок і запальною реакцією організму. Ці дослідження призвели до відновлення інтересу до ролі бактерій, вірусів та інших мікроорганізмів у хворобах серця. Провідний автор нового дослідження Флавія Ходель зазначає:

Хоча було досягнуто величезного прогресу в розумінні того, як розвивається ішемічна хвороба серця, наше розуміння того, як впливають інфекції, запалення та генетичні фактори ризику, все ще є неповним.

У новому дослідженні брали участь 3459 учасників. Вчені спостерігали за станом їхнього серця протягом 12 років. Були зібрані дані щодо рівня С-реактивного білка (СРБ) в крові учасників – показника запалення. Учасників також перевірили на 22 патогени, включаючи 15 вірусів, шість бактерій і одного паразита.

Однією з перевірених бактерій була Fusobacterium nucleatum, яка поширена серед людей. Це дуже поширена бактерія ротової порожнини, яка може призвести до запалення ясен (гінгівіту) та інфекції ясен (пародонтиту). Попередні дослідження також відзначили її здатність поширюватися на кишечник і жіночі статеві шляхи, викликаючи запалення та захворювання.

На основі зібраних даних це дослідження продемонструвало зв’язок між попередньою або поточною інфекцією F. nucleatum і дещо підвищеним ризиком ІХС. Дослідники припускають, що бактерія завдає шкоди двома способами. По-перше, у випадках ротової інфекції це викликає генералізовану запальну реакцію в організмі. По-друге, вона мігрує з порожнини рота і прикріплюється безпосередньо до стінок коронарних артерій, сприяючи накопиченню бляшок. Професор Школи наук про життя EPFL та старший автор дослідження професор Жак Феллей зазначає:

Наше дослідження додає все більше доказів того, що запалення, викликане інфекціями, може сприяти розвитку ішемічної хвороби серця та збільшувати ризик серцевого нападу.

Для підтвердження зв’язку необхідні подальші дослідження, але якщо він буде підтверджений, це може відкрити двері для простої антибіотикотерапії як варіанту лікування, якщо причиною ІХС є інфекція. Феллей підкреслив:

Наші результати можуть привести до нових способів ідентифікації осіб із високим ризиком або закласти основу для досліджень профілактичних втручань, які лікують інфекцію F. nucleatum для захисту серця.

Back to top button