Цікаве

Вчені виявили зв’язок між дитячою лейкемією та інфекцією у матерів

Вчені виявили зв’язок між дитячою лейкемією та інфекцією у матерів

Лейкемія є найпоширенішим видом раку у дітей та підлітків. Мало відомо про те, як викликається це захворювання, але попередні дослідження показали зв’язок між лейкемією дітей та інфекціями матерів. Нове дослідження данських дітей пролило більше світла на цю тему.

Лейкемії — це група ракових захворювань, які вражають клітини крові, не даючи їм розвиватися в певні типи клітин. Більшість дитячих лейкозів є гострими, тобто вони швидко прогресують і, якщо їх не лікувати, можуть бути летальними.

Як правило, лейкемія впливає на виробництво лейкоцитів, які є частиною імунної системи організму та борються з інфекціями та іншими захворюваннями. Найпоширенішим типом дитячої лейкемії є гострий лімфобластний лейкоз (ГЛЛ), на нього припадає 75% випадків лейкемії у дітей та підлітків. ГЛЛ змушує кістковий мозок надмірно виробляти незрілі версії білих кров’яних тілець, які називаються лімфобластами, і діти з цим захворюванням схильні до анемії та рецидивуючих інфекцій, а також кровотеч та синців.

Гострий мієлоїдний лейкоз (ГМЛ) вражає мієлоїдні клітини, які відповідають за виробництво мієлобластів – незрілої версії білих кров’яних тілець, а також еритроцитів і тромбоцитів. При ГМЛ мієлобласти виробляються надмірно, накопичуючись у кістковому мозку та припиняючи виробництво нормальних клітин крові. Це може призвести до анемії, кровотечі та/або синців. Хоча це зазвичай трапляється у дорослих, ГМЛ становить 17% випадків у дітей та підлітків.

Хоча ознаки та симптоми ГЛЛ і ГМЛ досить схожі, діагностика та лікування різні для кожного.

Огляд раніше опублікованих досліджень 2019 року показав, що зараження грипом, краснухою і вітряною віспою (вітрянкою) під час вагітності було пов’язане з вищим ризиком лейкемії у дітей. Однак було виявлено, що деякі з цих досліджень містять упередження.

З огляду на ці дослідження, вчені з Данії та Швеції провели довготривале дослідження понад 2,2 мільйона данських дітей, щоб з’ясувати наявність дитячої лейкемії в умовах інфікування матері під час вагітності. Дослідники вивчали інфекції залежно від того, де вони виникли в організмі, включаючи дихальні шляхи, сечовивідні та статеві шляхи та травну систему.

Після коригування змінних, які можуть вплинути на дані, дослідники виявили, що інфекція матері з будь-якого джерела під час вагітності була пов’язана з підвищенням ризику дитячої лейкемії на 35%. Розглядаючи конкретні місця інфікування, дані показали, що інфекції сечовивідних шляхів і статевих шляхів пов’язані з підвищенням ризику лейкемії у дітей на 142% і 65% відповідно. Ці результати узгоджувалися з попереднім шведським дослідженням.

Вважається, що ГЛЛ і ГМЛ викликані різними механізмами, які виникають до народження. Однак результати поточного дослідження свідчать про те, що інфекція матері є загальним фактором обох типів захворювання.

Не було виявлено жодного зв’язку між материнською інфекцією та іншими видами дитячого раку, такими як пухлини мозку або рак лімфатичної системи (лімфома).

Дослідники визнали, що хоча великий розмір вибірки та висока якість даних були сильними сторонами, той факт, що дані були отримані з лікарняних діагнозів, означав, що легші або недіагностовані інфекції могли не бути охоплені дослідженням. Крім того, дані про те, яке лікування отримували матері від інфекції, були недоступні, тому дослідники не могли перевірити, чи впливає лікування на ризик лейкемії у дітей.

Попри ці обмеження, дослідження є надзвичай корисним. Оскільки мало відомо про причину дитячої лейкемії, вказівка ​​на те, що материнська інфекція сприяє вищому ризику розвитку захворювання, стане корисним напрямком для майбутніх досліджень, покращуючи розуміння захворювання та, потенційно, призведе до розробки заходів для його запобігання.

Back to top button