Цікаве

Вчені виявили «геогліфи» на дні Атлантичного океану

Вчені встановили причину виникнення таємничих ліній на дні Атлантичного океану, біля зовнішніх берегів Північної Кароліни. По контурах вони найбільше нагадують геогліфи на плато Наска, пише 1NEWS з посиланням на vsviti.com.ua.

Дослідження показало, що лінії виникли внаслідок природних причин. Їх залишили айсберги, які колись дрейфували уздовж східного узбережжя США, від Канади до Флориди.

«За останні 30000 років тому високі яскраво-білі брили льоду дрейфували на південь від Гудзонової затоки в Канаді, повз мис Хаттерас в Північній Кароліні і аж до архіпелагу Флорида-Кіс. Ці айсберги були величезні. Розміром близько 300 метрів, вони були схожі по зростанню на Ейфелеву вежу», – відзначили представники Геологічної служби США, які брали участь в науковій роботі.

Експерти досліджували знімки морського дна з високою роздільною здатністю і виявили майже 700 слідів крижаних брил. Вони були присутні на глибині 170-380 метрів.

Щоб зрозуміти, як айсберги виявилися в настільки нетиповому для себе місці, вчені проаналізували зразки відкладень морського дна. Зокрема, вони провели радіовуглецеве датування крихітних раковин (форамініфер).

Дані показали, що айсберги дрейфували уздовж берегів Америки 31 тисячу років тому. Одним з найбільш загадкових відкриттів стало те, що брили рухалися на південь проти Гольфстріму. Ймовірно, вони слідували за коротким, але потужним потоком талої води, який тимчасово змінив циркуляцію океанських течій.

Дослідження показало, що льодяна течія також допомогла айсбергам протриматися досить довго, щоб досягти субтропічних районів.

«Коли дамба льодовикового озера проривається і випускає величезну кількість прісної води в океан, води достатньо, щоб створити сильні прибережні течії, які переміщують айсберги в напрямку, протилежному Гольфстріму», – йдеться в тексті наукової роботи.

Дані свідчать про те, що танення айсбергів може дуже вплинути на клімат. Крижана вода послабить теплі течії, що обігрівають Європу, і температура в цьому регіоні може істотно впасти.

 

 

 

Back to top button