Цікаве

Вчені виявили генетичний зв’язок між мігренню та рівнем цукру в крові

Вчені виявили генетичний зв’язок між мігренню та рівнем цукру в крові

Мігрень та пов’язані з рівнем глюкози в крові симптоми, такі як високий рівень інсуліну натще та діабет II типу, відомі науці як поширені супутні захворювання. Команді вчених вдалося виявити конкретний генетичний зв’язок, який допоможе розробити нові методи лікування головного болю.

«Виявивши генетичні кореляції та загальні локуси та гени, ми встановили причинно-наслідковий зв’язок і, таким чином, підтвердили та покращили розуміння взаємозв’язку між мігренню, головним болем та глікемічними характеристиками», – повідомляють автори дослідження.

За словами професора Центру геноміки та персоналізованого здоров’я Технологічного університету Квінсленду в Австралії Дейла Найхольта, мігрень описували як «глікемічний головний біль» ще 1935 року. З зазначеним захворюванням пов’язані такі ознаки як резистентність до інсуліну, надлишок інсуліну (гіперінсулінемія), низький рівень цукру в крові (гіпоглікемія) та діабет II типу.

Вчені вивчили геноми тисяч пацієнтів з мігренню та виявили генетичну кореляцію інсуліну натще та глікозильованого гемоглобіну як з мігренню, так і з головним болем. Крім того, були виявлені області, що містять генетичні фактори ризику, загальні для мігрені та інсуліну натще, глюкози натще та глікованого гемоглобіну, а для головного болю – спільні області з глюкозою, інсуліном натще, глікованим гемоглобіном та проінсуліном на.

Автори дослідження вказують, що виявлені генетичні зв’язки є черговим кроком у розумінні проявів мігрені та пов’язаних із нею глікемічних ознак, що допоможе у розробці нових ліків.

Back to top button