Цікаве

Вчені розшифрували алфавіт кашалотів

Вчені розшифрували алфавіт кашалотів

Фото: pixabay.com
Кашалот

Це відкриття стало доказом того, що великі комбінаторні системи вокалізації є рідкісними у тваринному світі, але вони все ж таки не є суто людськими й можуть бути присутніми в інших видів.

Вчені розпізнали варіації “клацань” морських гігантів – кашалотів, які являють собою щось на зразок алфавіту. Про це пише Science Alert.

У дослідженні члени природоохоронної ініціативи Project CETI виявили, що серії клацань кашалотів тривалістю менше ніж дві секунди являють собою своєрідні коди. Це – основні одиниці мови китоподібних.

“Ми проаналізували вокалізації, записані більш ніж у півсотні різних кашалотів у період з 2005 по 2018 рік. Загалом вдалося ідентифікувати 8719 різних кодів, які ми змогли розділити на 21 дистанційний тип коду, визначений вченими в попередніх дослідженнях. Кити або по черзі вимовляли ці коди, або створюють шаблони на рівні окремих кодів, а також загальну структуру приспіву. Автори дослідження вважають, що деякі якості кодів, використовуваних кашалотами, залежать від контексту розмови”, – йдеться в повідомленні.

За словами дослідникіів, до таких якостей належать:

  • подовження або скорочення кодів;
  • коди не прив’язані до кількості клацань;
  • додаткові клацання, що додаються до базового коду.
  • Водночас різні ритми та темпи клацань, схоже, не відповідають певному контексту. За словами авторів дослідження, разом цей набір різних функцій кодів створює велику комбінацію різноманітних звуків, подібну до фонем у людському алфавіті.

Нагадаємо, раніше вчені пояснили наймасовіше викидання дельфінів. Майже півтисячі дельфінів-гринд викинулися на берег в Австралії, врятувати вдалося кілька десятків тварин.

У Японії знайшли мертвого 14-метрового кашалота

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen − eight =

Back to top button