Цікаве

Вчені розповіли про походження метеоритного кинджала фараона Тутанхамона – 1News

Gizmodo

Дослідники вважають, що він був виготовлений не в Єгипті

Вчені провели рентгенівське сканування і хімічний аналіз кинджала Тутанхамона, викованого з метеоритного заліза. Вони з’ясували, що цю зброю зробили методом низькотемпературного кування. Про це повідомляє Gizmodo.

 

Ще в 20-х роках XX століття під час вивчення гробниці фараона Тутанхамона археологи виявили залізний кинджал довжиною приблизно 30 см. Враховуючи той факт, що до початку залізного віку після смерті фараона ще залишалося не менше 100 років, учені припустили, що його викували із заліза, отриманого з метеориту.

 

Кілька років тому вчені підтвердили, що цей кинджал справді був зроблений із метеоритного заліза. Але залишилося питання – з якого саме метеорита було взято залізо та як викували кинджал.

 

1News за темою: У Єгипті знайшли унікальну гробницю із 30 муміями

 

“Для того, щоб дізнатися відповіді на ці запитання, ми провели сканування кинджалу та хімічний аналіз зброї. Ми з’ясували, що текстура на кинджалі схожа на Відманштеттенову структуру, яка є типовою для залізних метеоритів під назвою октаедрит”, — сказав Томоко Араї з Технологічного інституту Тіба в Японії.

 

У структурі леза кинджала вчені виявили наявність заліза, нікелю, марганцю і кобальту, а також сірку, хлор, кальцій і цинк. Але найцікавішим відкриттям було розподілення цих елементів на кинжалі.

 

Також у процесі дослідження вчені з’ясували, що дорогоцінне каміння на рукоятці кинжала кріпилося за допомогою вапняного гіпсу, який широко використовували саме в Мітанні, а не в Єгипті.

 

Найімовірніше, цей кинджал прибув з-за кордону, але потрібні додаткові дослідження, щоб точно це підтвердити.

 

1News за темою: Вчені відтворили зовнішність фараона Аменхотепа I

 

Нагадаємо, раніше німецько-єгипетська місія під керівництвом Хоуріг Сурузіан виявила в Луксорі колекцію величезних шматків вапняку, які були заготовками для кількох царських сфінксів. Розкопки проходили у храмі Аменхотепа III у рамках “Проєкту збереження колосів Мемнона та храму Аменхотепа III”.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Back to top button