Цікаве

Вчені прогнозують, що через мільярд років на Землі залишаться лише мікроби

Дослідники говорять, що в атмосфері Землі високий рівень кисню буде ще протягом наступного мільярда років, перш ніж його кількість різно знизиться

Через мільярд років атмосфера Землі буде містити дуже мало кисню, що зробить її непридатною для життя організмів, які потребують O2.

Про це інформує 1NEWS.

Наземне життя перестане існувати, як і життя у воді. Озоновий шар, що складається з кисню, виснажиться, і Земля страждатиме від високих рівнів ультрафіолетового світла і тепла від палючого сонця.

До таких висновків дійшли вчені Казумі Озакі з Університету Тохо в Японії та Крістофер Рейнхард з Технологічного інституту Джорджії в США, коли змоделювали, як зміняться атмосферні умови на Землі.

“Кисню буде приблизно в мільйон разів менше, ніж сьогодні”, – каже Рейнхард.

Сьогодні кисень становить близько 21% атмосфери Землі. Вона ідеально підходить для великих і складних організмів, таких як люди, яким для виживання потрібен цей газ.

Дослідники говорять, що в атмосфері Землі високий рівень кисню буде ще протягом наступного мільярда років, перш ніж його кількість різно знизиться.

На початку історії Землі рівень кисню був набагато нижчим – і, ймовірно, знову стане таким у далекому майбутньому.

Одна з основних причин зменшення кількості О2 полягає в тому, що в міру старіння Сонце стає гарячішим і виділяє більше енергії.

Це призведе до зменшення кількості вуглекислого газу в атмосфері, оскільки СО2 поглинає тепло, а потім розпадається.

Вчені підрахували, що через мільярд років рівень вуглекислого газу стане настільки низьким, що фотосинтезуючі організми, зокрема, рослини, не зможуть вижити і виробляти кисень.

Масове вимирання цих фотосинтезуючих організмів стане основною причиною величезного скорочення кількості кисню.

Як тільки зміни в атмосфері Землі почнуть відбуватися, вони почнуть швидко прогресувати: розрахунки показують, що атмосфера може втратити газ протягом всього лише 10 000 років.

“Після цього на Землі житимуть тільки мікроби”, – вважає Рейнхард.

Джерело: УП.Життя

Back to top button