Цікаве

Вчені пояснили, як риба довжиною 12 мм шумить немов реактивний літак

Вчені пояснили, як риба довжиною 12 мм шумить немов реактивний літак

Фото: RALF BRITZ/SENCKENBERG DRESDEN
Danionella cerebrum

Гучність звуку у воді сягає 140 децибелів, що можна порівняти з пострілом, роботою відбійного молотка чи злетом реактивного літака.

Німецькі дослідники з’ясували, як крихітна напівпрозора рибка завдовжки 12 мм здатна видавати такий гучний звук, як відбійний молоток чи зліт реактивного літака. Про це пише ВВС.

Зазначається, що Danionella cerebrum – маленький вид риб, який мешкає в невеликих струмках уздовж гірського хребта Баго Йома в М’янмі. Вони мають найменший з відомих мозок серед усіх хребетних у світі.

З’ясувалося, що крихітна напівпрозора Danionella cerebrum здатна відбивати потужний ритм органом, який називається плавальним міхуром. Гучність звуку у воді сягає 140 децибелів, що можна порівняти з пострілом, роботою відбійного молотка чи злетом реактивного літака.

Вчені вважають, що гучні звуки є засобом комунікації.

“Найчастіше в природі працює правило: чим більша тварина, тим гучніший шум. Але під водою все інакше: крихітні морські види є одними з найгучніших з коли-небудь виявлених”, – додали вчені.

Нагадаємо, раніше підводній фотографині Фріді Йолоцін під час занурення на “ділянці темної води” біля узбережжя Косумеля в Мексиці вдалося зафіксувати на камеру дивовижне зображення дитинчати риби-триноги.

Дослідники зафіксували найбільш глибоководну рибу у світі

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button