Цікаве

Вчені повідомили – чому жінки старіють швидше за чоловіків

Обличчя людей починають змінюватися, як правило, у 40-50 років, пише 1news з посиланням на lenta.ua.

Старіння – процес природний, до нього схильні як чоловіки, так і жінки. Дослідники з Ексетерського університету (Велика Британія) вирішили встановити, які фактори послаблюють здоров’я жінок і тим самим провокують швидке старіння, особливо після певного вікового рубежу. Результати їхньої праці опубліковані в журналі Proceedingsof the National Academy of Sciences, наводимо деякі висновки з дослідження.

Як показало дослідження, обличчя людей починають змінюватися переважно у 40–50 років. Утім у цьому віці жінки починають старіти вдвічі швидше, ніж чоловіки. І зумовлене таке раптове прискорення з менопаузою, вважають вчені. Тобто ті процеси, які із нею пов’язані.

Різний рівень гормонів

Як відомо, естроген відповідає за молодість жіночого обличчя, тоді як тестостерон типовий для чоловіків. І виявилося, що саме високий рівень тестостерону уповільнює старіння. Незважаючи на те, що естроген теж служить гормоном проти старіння, його вироблення знижується швидше, ніж вироблення тестостерону. Саме тому у жінок першими з’являються зморшки.

Зменшення колагену

У період менопаузи жінки втрачають велику кількість гормонів, у тому числі естрогену. Крім того, помітно знижується рівень колагену в організмі, що становить основу сполучної тканини, що призводить до втрати еластичності шкіри. Тим часом через кілька років втрата необхідного естрогену помітно знижується, а водночас уповільнюється швидкість старіння. З цього моменту процес старіння у чоловіків та жінок вирівнюється.

Товщина шкіри

Вчені з’ясували, що чоловіча шкіра на 25% товща за жіночу. Незважаючи на те, що цей показник середній і може варіюватися від людини до людини, загальна цифра залишається незмінною. Саме тому у чоловіків менше зморшок, зате зазвичай вони глибші, ніж у жінок.

Сальні залози

На шкірі чоловіків і жінок різна кількість сальних залоз і між шкірою і м’язами волосяних фолікул. Шкіра чоловіків має кращий захист за рахунок виділення більшої кількості шкірного жиру, який має властивості, що сприяють збереженню еластичності шкіри.

 

 

Back to top button