Цікаве

Вчені піддали під сумнів сучасне уявлення про 70% нашого Всесвіту

Досьогодні дослідники вважали, що темна енергія становить майже 70% Всесвіту, що постійно прискорюється у своєму розширенні, повідомляє 1NEWS з посиланням на root-nation.com.

Протягом багатьох років цей механізм був пов’язаний з так званою космологічною сталою, розробленою Ейнштейном ще в 1917 році.

Оскільки космологічна стала, відома як темна енергія, не може бути виміряна безпосередньо, багато дослідників, включаючи Ейнштейна, сумнівалися в її існуванні, не маючи можливості запропонувати життєздатну альтернативу.

До нинішнього моменту. У новому дослідженні, проведеному вченими з Копенгагенського університету, була протестована модель, яка замінює темну енергію темною матерією у формі магнітних сил.

Звичайне розуміння того, як розподіляється енергія Всесвіту, полягає в тому, що вона складається з 5% нормальної матерії, 25% темної матерії і 70% темної енергії. У новій моделі дослідників UCPH 25% частка темної матерії наділена особливими якостями, які роблять 70% темної енергії надлишковими.

«Ми мало що знаємо про темну матерію, крім того, що це важка і повільна частка. Але потім ми запитали себе – а що, якби темна матерія мала в ній якусь якість, аналогічну магнетизму? Ми знаємо, що коли нормальні частки рухаються, вони створюють магнетизм. І магніти притягують або відштовхують інші магніти – тож, якщо це те, що відбувається у Всесвіті? Що це постійне розширення темної матерії відбувається завдяки якійсь магнітній силі?», – запитує Стін Хансен.

Питання Хансена послужило основою для нової комп’ютерної моделі, в яку дослідники включили все, що вони знають про Всесвіт, включаючи гравітацію, швидкість розширення Всесвіту і X, невідому силу, яка розширює Всесвіт.

«Ми розробили модель, яка працювала, виходячи з припущення, що частки темної матерії володіють магнітною силою, і досліджували, який вплив ця сила надасть на Всесвіт – виявилося, що точно такий же як темна енергія», – пояснює Стін Хансен. Однак в цьому механізмі залишається ще багато, що ще належить зрозуміти дослідникам.

І все це потрібно перевіряти на досконаліших моделях, що враховують більше факторів. Як говорить Хансен: «Чесно кажучи, наше відкриття може бути просто збігом. Але якщо це не так, воно дійсно неймовірно. Воно змінило б наше розуміння складу Всесвіту і причин його розширення».

 

 

 

 

Back to top button