Цікаве

Вчені переконані, що Сахара знову стане зеленим оазисом

Наукові співробітники Каліфорнійського університету з’ясували, що пустеля Сахара за час свого існування не раз вже перетворювалася в зелений оазис – і в майбутньому її може знову очікувати така ж трансформація, передає 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Замість піщаних дюн знову з’явиться густа рослинність, а рясні опади перетворять посушливі печери в озера.

На думку вчених, погодні умови, що змінилися, які перетворили колись квітучий степ в пустелю, пов’язані були з коливаннями планети, що повторюються кожні кілька тисяч років. Через зсув нахилу Землі з 24,1 ° до нинішніх 23,5 ° Північна півкуля до Сонця знаходиться на сьогоднішній день найближче в зимову пору року, але в епоху, коли Сахара була зеленим оазисом, дане зближення випадало на літні місяці, а тому було тепліше. Через це посилився африканський мусон, коли через перепади температур між океаном і сушею над регіоном зсувалися сезонні вітри. Внаслідок підвищеної спеки над Сахарою утворилася зона низького тиску, тому волога з Атлантичного океану початку насуватися на перш безплідну територію.

Згідно з підрахунками науковців з США, в той період Північна півкуля отримувала на 7% більше сонячного тепла, ніж сьогодні. В результаті на 17-50% збільшувалися опади.

Як показав аналіз океанських відкладень, Сахара ставала зеленим оазисом не один раз. Згідно з прогнозами, наступна максимальна річна інсоляція в Північній півкулі очікується через 10 тисяч років. Саме тоді, припускають дослідники, замість піску регіон покриється травою і чагарниками.

Проте, фахівцям складно зараз щось прогнозувати, так як природний цикл може зазнати впливу викидів парникових газів.

 

 

Back to top button