Цікаве

Вчені навчилися діагностувати діабет до появи перших симптомів

Вчені навчилися діагностувати діабет до появи перших симптомів

Вчені виявили молекулу діабету, що вказує на хворобу до появи перших симптомів. Дослідження вчених допоможе зупинити прогрес захворювання.

В Україні сотні тисяч людей хворіють на цукровий діабет. З кожним роком кількість людей з цукровим діабетом зростає — це пов’язано з малорухливим способом життя та неправильним харчуванням.

Якщо діабет, виявити на стадії переддіабету, прогресування захворювання можна зупинити шляхом зміни способу життя. Однак більшість пацієнтів на момент встановлення діагнозу вже мають серцево-судинні, ниркові або нейрональні ускладнення. Так відбувається через відсутність дієвих способів діагностики на ранніх стадіях переддіабету.

Вчені Женевського університету виявили, що низький рівень цукру та 1,5-ангідроглюцітолу в крові є ознакою втрати функціональних бета-клітин. Це легко визначити за допомогою аналізу крові та її можна використовувати для виявлення розвитку діабету у людей групи ризику, перш ніж ситуація стане незворотною.

Професор П’єр Мехлер розповів:

Виявлення переходу від переддіабету до діабету є складним, оскільки уражені клітини, розкидані в дуже малих кількостях у печінці та підшлунковій залозі. Тому ми обрали альтернативну стратегію: знайти молекулу, рівень якої в крові був би пов’язаний із функціональною масою цих бета-клітин, щоб опосередковано виявити їх зміни на стадії переддіабету

Back to top button