Цікаве

В Україні з 1 вересня видаватимуть електронні свідоцтва про початкову освіту

Свідоцтво про початкову освіту більше не відтворюватиметься у пластиковій картці та не потребуватиме додатка на спеціальному бланку

Міністерство освіти і науки затвердило Порядок виготовлення, видачі та обліку документів про початкову освіту.

Уже з 1 вересня 2021 року свідоцтва видаватимуть в електронній формі, – інформує 1NEWS.

Так, для свідоцтв про початкову освіту запровадили нову процедуру їхнього замовлення, виготовлення та отримання. Увесь цей процес буде відбуватися в електронній формі вже з початку нового навчального року.

У Міносвіти кажуть, що це дозволить видавати свідоцтва швидше, ніж раніше. А ще це допоможе уникнути виготовлення дублікатів утрачених документів про освіту та швидко виправити виявлену помилку у свідоцтві.

Крім того, зміни допоможуть зменшити витрати на виготовлення документів про освіту. Також урядовці враховували потреби учнів з порушенням зору, які будуть отримувати свідоцтво у вигляді, придатному для читання. Та й загалом це має зменшити бюрократизацію системи управління освітою.

Оригінал електронного свідоцтва про початкову освіту буде створюватися за зразком, затвердженим Міносвіти, і зберігатиметься в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) в Реєстрі документів про освіту.

Свідоцтво про початкову освіту більше не відтворюватиметься у пластиковій картці та не потребуватиме додатка на спеціальному бланку. Школам не потрібно більше обліковувати видачу свідоцтв про початкову освіту.

Водночас за бажанням батьків школи видаватимуть паперові копії свідоцтв, засвідчених підписом директора школи та печаткою (на аркуші паперу формату А4), протягом 5 днів після їхнього звернення.

Замовляти виготовлення дубліката свідоцтва також не потрібно: якщо батьки втратять паперову копію, вони можуть звернутися до школи для повторного отримання копії.

Якщо учень має порушення зору, за бажанням батьків йому можуть виготовити паперову копію електронного свідоцтва з використанням шрифту Брайля.

Джерело: Міністерство освіти

Back to top button