Цікаве

В Україні відбудуться глобальні зміни клімату

Температура повітря щорічно піднімається, що, зокрема, впливає на тривалість літнього періоду, пише 1NEWS з посиланням на ТСН.ua.

Україну, та й увесь світ, очікують глобальні зміни погоди, які вже через десятки років можуть призвести до того, що людям доведеться шукати кліматичний притулок.

Зміни клімату в Україні

За даними кліматологів, у наступні 50-100 років погода в Україні ставатиме лише теплішою й клімат ставатиме більш посушливим. Спершу посуха зачепить південний схід країни, а потім накриє і північний захід. Не рятуватимуть від спеки навіть зливи, адже волога швидко випаровується.

Нам потрібні агрономічні дощі, які поступово поливають землю і просочують шар ґрунту. Якщо ж дощ випав в той час, коли жарило сонце, – це непродуктивна втрата вологи“, – заначив начальник Дніпропетровського регіонального гідрометцентру Василь Гринчак.

Підвищення температури в Україні

Він зауважив, що температура повітря щорічно піднімається, що впливає на тривалість літнього періоду. Зокрема, торік середньомісячна температура в Україні була вищою за норму.

Щоб ви розуміли, плюс 0,1 до середньої річної температури – це один додатковий день тепла. А якщо мова йде про підвищення на два градуси – це вже плюс 20 днів теплого періоду“, – пояснив синоптик.

Збільшення кількості повеней і смерчей

Підвищення температури повітря, за словами фахівця, позначається також і на стихійних лихах. Звідси виникають повені й смерчі.

Кліматичні біженці – це вже реальність. Деякі види комах пересуваються щодо своїх місць проживання. Зникають певні види рослин. Песимістичні прогнози: через 50 років і люди можуть стати кліматичними біженцями“, – наголосив Василь Гринчак.

Водночас він зауважив, що циклічний клімат може призвести до того, що через пів сотні років постане питання глобального потепління. Зиму ж 2021 року синоптики прогнозують малосніжною і теплою.

 

 

 

 

Back to top button