Цікаве

В Угорщині знайдено один із найбільших в історії скарбів

В центральній Угорщині поблизу Будапешта, виявили схованку з близько 7000 срібних та золотих монет, повідомляє 1NEWS з посиланням на Mukachevo.net.

Під керівництвом Балажа Надя за допомогою волонтерів із Асоціації археологічних громад фахівці досліджували середньовічну пам’ятку в містечку Уйлендел недалеко від Будапешта в центральній Угорщині.

“Ця знахідка – найбільший скарб монет пізнього Середньовіччя коли-небудь знайдений в окрузі Пешт”, – йдеться в повідомленні Музейного центру Ференці.

Зазначається, що найдавнішою є монета II століття – срібний динарій Луція Вера, імператора Римської імперії. Крім того, знайшли кілька золотих монет часів угорського короля Матяша I Корвіна, срібні монети часів правління Владислава II Ягелона та Лайоша II. Цікавою знахідкою також став денарій часів папи Пія II.

Археологи зауважили, що загальна вартість знахідки становить близько 74 золотих форинтів на той час, коли їх було заховано. На думку археологів монети були приховані мешканцями району під час нападу ворогів, що датується 1520 роком, перед відомою Битвою при Могачі, що відбулась 29 серпня 1526 року, в якій Османська імперія завдала нищівної поразки об’єднаному угорсько-чесько-хорватському війську.

 

 

 

 

Back to top button