Цікаве

В очікуванні Різдва: казкова добірка книг

Наближається Різдво і Новий рік – час таємниць і здійснення мрій. Зима – це час, коли боротьба між силами світла і силами темряви є дуже відчутною, адже саме після зимового сонцестояння збільшується світла частина доби.

Тому напередодні свят 1News пропонує вашій увазі дві книжкові історії про боротьбу добра і зла.

Філіп Пулман, “Північне сяйво”

Якщо вам подобаються фантастичні світи, які придумані письменниками, наприклад, історія про Гаррі Поттера, то вам неодмінно припаде до смаку фантастична трилогія англійського письменника Філіпа Пулмана “Темні матерії” і, зокрема, її перша частина під назвою “Північне сяйво”. Цей роман отримав чимало книжкових нагород і недавно був перевиданий в Україні. Додамо, що в списку 200 кращих книг за версією ВВС саме ця трилогія зайняла третє місце.

Як розповів сам автор роману, на створення цього циклу творів його надихнули поезії Вільяма Блейка, Біблія і поема Джона Мільтона “Втрачений рай”.

Уявіть світ, де кожна людина має матеріальний прояв душі у вигляді якоїсь тварини – метелика, снігового барса або горностая. Такий супутник називається деймон, і він допомагає вашому життєвому розвитку. Деймон дітей можуть змінювати форму до повноліття. Також в цьому світі існує таємна організація, яка все контролює, і проводить жахливі експерименти над дітьми, які починають зникати то тут, то там. Можливо, вони замислили страшне – розділити людини і його деймона. Саме проти цієї організації й борються головна героїня твору Ліра і її батько. Також в цьому творі тісно сплелися магія, віра в Бога, наука і можливість подорожей між світами.

Незвичайними є і раси, з якими доведеться познайомитися під час подорожей Лірі, – це і відьми, і броньовані ведмеді, які живуть далеко на Півночі, а також ангели.

Твори Філіпа Пулмана вважаються дитячою літературою, хоча теми, які він озвучує у своїх романах є цілком недитячими – це питання моралі, віри та релігії, боротьби добра і зла, вибору.

Ця книга сподобається і дитячої аудиторії, яка любить пригоди, і дорослим, які вміють за казковими розповідями бачити справжню суть.

Якщо вам до душі екранізації книг, то у 2019 році вийшов серіал по цій книзі.

Клайв Стейплз Льюїс, “Лев, біла відьма і шафа”

Якщо ви хочете додати різдвяної магії у своє життя, то неодмінно прочитайте в ці дні одну з книг гепталогіі про чарівний світ Нарнії, який створив ще один британський письменник Клайв Стейплз Льюїс. Саме ця книга потрапила на 37 місце в рейтингу ста кращих книг всіх часів американського журналу Newsweek.

Він був одним з друзів іншого відомого письменника – Джона Роналда Толкіна. Їх дружба допомогла їм створити світові шедеври літератури. Коли Толкін працював над “Володарем кілець” і “Гобітом”, Льюїс описав країну, де можлива магія, де говорять тварини, де велетні співіснують з сатирами.

Першою книгою про світ Нарнії є, звичайно, “Племінник чародія”, якщо говорити про хронологічний порядок, проте першим з опублікованих є роман “Лев, біла відьма і шафа”.

Саме в ній четверо дітей, які переховуються під час війни в глибинці на віллі старого професора крізь чарівну шафу потрапляють в казкову Нарнію, де і починаються їх пригоди. Тут вже багато років панує вічна зима, а країною править могутня біла відьма. Про Різдво або Новому році тут давно забули, тому нашим героям разом з подружжям бобрів доведеться подолати чимало випробувань і зустрітися з небезпеками, щоб підготувати Нарнію до приходу весни та величного лева Аслана, справжнього володаря тих країв.

Ця нібито дитяча книга також розповідає нам про вічні істини та християнські цінності, а за тваринами, які вміють говорити, приховані чимало героїв з грецької та римської міфології, традиційних казок Великої Британії.

Ця книга сподобається і дітям, і дорослим, адже розповідає про речі, які близькі всім по духу – відвагу, дружбу, доброту, підтримку і віру.

Також любителям кінофільмів радимо екранізацію цієї книги 2005 року.

Джерело: Сьогодні

Back to top button