Цікаве

В Королівстві Тонга сталось виверження вулкану, яке дійшло в тому числі до України

15 січня в Королівстві Тонга, що розташоване у південній частині Тихого океану, сталося виверження вулкану Хунга-Тонга-Хунга-Хапаай (Hunga Tonga-Hunga Haʻapai). За попередніми оцінками, індекс експлозивності (VEI) досягав 5 або навіть вище, а стовп попелу та продуктів виверження піднявся на висоту понад 20 км (тобто в нижню стратосферу) і супроводжувався розрядами блискавок. Ударні хвилі обігнули всю планету двічі і їх зафіксували в тому числі в Україні, повідомляє Харківський регіональний центр з гідрометеорології.

У Нукуалофі, столиці Королівства, було чути гучні вибухи, з неба падали дрібні каміння і попіл. Оскільки виверження супроводжувалося землетрусами, магнітудою 5 – 5,8, виникли хвилі цунамі, заввишки 1 – 4 метри, які обрушилися на острів Тонга і навіть дійшли до Японії.

«Виверження такої сили трапляються досить рідко. Воно було настільки потужним, що його наслідки відчувалися у всьому світі. Неймовірно, але звук вибуху вулкану було чутно навіть у північній Америці на території Аляски в районі міст Анкорідж та Фербанкс! Це понад 9300 км від місця подій. Національна метеорологічна служба США підтвердила джерело звуку за допомогою спеціальних чутливих приладів та сенсорів. Звукові хвилі простежувалися у частотному діапазоні 30 – 40 Гц, що цілком вловимо людським вухом», – зауважує кандидат географічних наук, синоптик Ігор Кібальчич.

«Стрибки» атмосферного тиску були зафіксовані на приватних метеостанціях Харківської області: у Харкові, Дергачах, Сахновщині та Вертіївці. Амплітуда короткочасних коливань становила (1,2 – 1,8 мм рт. ст.). Перший стрибок зафіксований ввечері 15 січня близько 21 години за місцевим часом, тобто приблизно через 15 годин після найбільш потужної фази виверження. Вторинний стрибок тиску прийшовся на другу половину ночі 16 січня. Відстань від вулкана Хунга-Тонга до Харківщини становить 18 тисяч кілометрів, отже, ударна хвиля поширювалася зі швидкістю близько 1100 км/год.

2Варто зазначити, що настільки потужні геологічні процеси, наслідки яких відчуваються тією чи іншою мірою по всій планеті фіксуються не часто. Тому подія 15 січня якоюсь мірою носить унікальний характер і становить значний інтерес для вчених різних галузей: від фізиків до метеорологів», – зауважив науковець.

Back to top button