Цікаве

В Індії знайшли новий вид динозавра

В Індії знайшли новий вид динозавра

Фото: Скріншот
скам’янілості Tharosaurus indicus

Ця копалина є не тільки першою у своєму роді, але й найранішим відомим диплодокоїдом, знайденим у світі.

Дослідники з Індійського технологічного інституту на березі колишнього океану Тетіс виявили рештки нового виду травоїдного динозавра. Про це повідомляє IFLScience.

Вчені дали назву нововідкритому виду – Tharosaurus indicus. Відповідно до їх аналізу, T. indicus має довге заглиблення на бічній поверхні шийних кісток і нервові відростки.

Ці ознаки наштовхують дослідників на думку про можливе існування шипів, подібних до тих, що прикрашають Bajadasaurus pronuspinax, іншого представника ряду Dicraeosauridae. У стародавньої тварини також є поверхня лобового хребця, розташований біля кінцівки хвоста, що нагадує форму серця.

Вважається, що зауроподи з’явилися в якийсь момент пізнього тріасу або ранньої юри, але походження неозауроподів, до яких належать диплодокоїди, досі невідоме і досить спірне. Однак новий колючий динозавр може допомогти у вирішенні цього питання.

Розглядаючи T. indicus в контексті інших індійських завроподів Юрського періоду, дослідники припустили, що він є залишком лінії, яка з’явилася в Індії, а потім розселилася по решті тодішнього суперконтиненту Пангея. Приблизно 300-200 мільйонів років тому континенти Північної Америки, Африки, Південної Америки та Європи були одним великим суходолом.

Рештки знайшли у пустелі Тар, неподалік від міста Джайсалмер у штаті Раджастан. В епоху, що тривала від 252 до 66 мільйонів років тому, ця місцевість була побережжям океану Тетіс.

Науковці вважають, що ця територія, можливо, відіграла важливу роль у появі неозавроподів – підгрупи зауроподів, які також мали довгу шию і харчувалися рослинністю.

Раніше повідомлялося, що у протоці Ла-Манш на острові Уайт, Англія учені знайшли скам’янілі рештки раніше невідомого їм виду панцирних динозаврів.

Археологи знайшли морду динозавра, покриту шкірою

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button