Цікаве

В Атлантиці знайдено уламки легендарного корабля Берегової охорони США

USS Bear залишався на плаву близько 90 років, брав участь в обох світових війнах та численних пошуково-рятувальних операціях, був плавучим музеєм та знімальним майданчиком для голлівудського фільму, передає 1news з посиланням на lenta.ua.

Побудований у 1874 році в Данії як судно для лову тюленів, через десять років Bear був придбаний урядом США для порятунку Арктичної експедиції лейтенанта Грилі.

Понад чотири десятиліття USS Bear патрулював Арктику, виконуючи пошуково-рятувальні операції, супроводжуючи китобійні судна, припиняючи діяльність браконьєрів і контрабандистів, доставляючи продовольство та ліки до найвіддаленіших куточків цього регіону.

1915-го судно стало одним із перших у Береговій охороні США, а у 1918-1919 роках під час пандемії іспанського грипу було плавучим госпіталем. 1929 року списаний корабель став музеєм, а потім знімальним майданчиком для фільму «Морський вовк» за романом Джека Лондона.

В кінці 1939 року USS Bear повторно ввели до складу ВМС США, він патрулював арктичні води, а в 1941-му допоміг захопити норвезький траулер Buskø, що використовувався Абвером. Того ж року екіпаж корабля допомагав у евакуації учасників антарктичної експедиції з островів Міккельсена, на північ від Полярного кола.

У 1962 році судно придбали, щоб зробити плавучий ресторан, але при буксируванні Bear затонув приблизно за 200 кілометрів на південь від острова Кейп-Сейбл у Новій Шотландії.

Уламки виявили у 2019 році, але лише нещодавно група експертів дійшла висновку, що йдеться про фрагменти саме USS Bear. Точне розташування судна тримається в секреті, щоб до затонулого корабля не дісталися дайвери.

Як зазначають на сайті LiveScience, дерев’яний корпус серйозно постраждав від мереж рибальських траулерів та сильних течій.

Треба сказати, що йдеться про легендарне судно, досі спортивні команди Академії берегової охорони США називають на честь USS Bear, а ведмідь є талісманом Академії берегової охорони.

 

 

 

 

Back to top button