Цікаве

Усі «за» й «проти» підрахунку калорій*

Близько ста років тому в жіночу моду увійшов стиль «а-ля гарсон». Еталоном став новий жіночий образ — коротка стрижка та хлоп’яча фігура. Мода на худорлявість і спортивний стиль стали частиною способу життя американської верхівки. На захоплення спортом і популярність активного відпочинку відгукнулися виробники одягу. У нових колекціях з’явилися елегантні блузи, спортивні штани.

Американські дієтологи почали проводити дослідження в області метаболізму і калорійності харчових продуктів. Спочатку підрахунок калорій у продуктах був привілеєм вибраних, а 50 років згодом про важливість врахування поживності продуктів заговорили майже всі. Сьогодні думки фахівців розділилися. Одні так само фанатично відстоюють необхідність розрахунку калорій, інші стверджують про шкоду такого підходу до харчування. Експерти інтернет-магазину PEAK, виробника спортивного взуття жіночого, зважили всі «за» та «проти».

«Рахувати чи не рахувати», ось у чому питання

Прихильники підрахунку калорій як аргумент наводять концепцію балансу енергії в організмі та посилаються на наукові роботи світових авторитетів у галузі дієтології. Вони стверджують, що підрахунок поживності допомагає:

  1. Організувати систематичний контроль. Більшість людей не звертає увагу на поживність продуктів у своєму денному раціоні. Завдяки врахуванню кількості Ккал ми починаємо контролювати кількість їжі та запобігаємо переїдання.
  2. Зрозуміти склад страв. Ми починаємо більш свідомо організовувати раціон та віддаємо перевагу корисним продуктам. Внаслідок цього підрахунок калорій допомагає харчуватися більш усвідомлено.
  3. Уникнути крайнощів. Різні дієти передбачають зміну співвідношення білків, жирів і вуглеводів у раціоні. Розраховуючи поживність, ми дізнаємося кількість БЖВ та не допускаємо надмірного зменшення або збільшення їхньої кількості.
  4. Харчуватися регулярно. Підрахунок калорій допомагає розраховувати склад страв, а також якісно планувати меню на день.
  5. Позбутися від шкідливих звичок та імпульсивних покупок. У магазинах ми уважно вивчаємо склад продуктів і не купуємо сумнівні товари, а також уникаємо імпульсивного шопінгу, непомітно для себе кинувши в продуктовий кошик шоколадний сирок або батончик із рафінованим цукром.
  6. Контролювати вагу. Ми добираємо оптимальний баланс калорій і можемо зберігати або коригувати вагу. Набрати, зберегти або зменшити вагу допомагають правильно організоване харчування, фізичне навантаження і використання зручного одягу.

Якщо узагальнити всі «плюси», можна стверджувати, що підрахунок калорій — перший крок до корисного харчування, контролю ваги й здорового способу життя. Однак противники повсякденного підрахунку калорій стверджують, що це:

  • Важко і нудно. Спочатку ви сповнені ентузіазму, але з часом необхідність враховувати кожен інгредієнт може почати дратувати. Крім цього, різні таблиці калорійності часто наводять суперечливі дані. Підрахунок калорій також ускладнюється, якщо ви часто харчуєтеся поза межами дому. Замовляючи доставку їжі або страви в ресторані, складно точно розрахувати калорійність їжі.
  • Нераціонально. Чіпси та горіхи можуть містити приблизно однакову кількість калорій. Однак перший снек приносить тільки шкоду, тоді як горіхи насичують і забезпечують цілий комплекс корисних речовин.

Щоденна потреба розраховувати поживність продуктів при слабкій мотивації також може викликати негативні думки та навіть стрес. Замість підрахунку калорій противники принципу радять організувати режим харчування та розумно обмежувати кількість їжі. Купуйте прості, свіжі продукти без синтетичних підсилювачів смаку та ароматизаторів, а також без надмірної термічної обробки й рафінованого цукру. А позбутися негативних думок і підняти настрій допоможуть прогулянки в зручних чоловічих кросівках та жіночих моделях, доступних онлайн на сайті PEAK.

Як не «переборщити» при підрахунку калорій: де та золота середина?

Якщо ви запам’ятали склад основних продуктів, навчилися визначати оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів у своєму раціоні, а також знаєте свою норму й прислухаєтесь до «голосу» організму — кропіткий підрахунок калорій вам не потрібен.

Навіть якщо ви дозволили собі насолодитися улюбленими стравами та «перебрали ліміт» — це не привід рефлексувати й прийматися за сувору дієту. Будь-яка фізична активність — похід у тренажерний зал, біг, прогулянки чи спортивні танці — допоможе спалити зайві калорії.

*на правах реклами

Back to top button