Цікаве

Уряд Ірландії прийняв рішення ввести безвіз для громадян України – 1News

Kyiv Post

Це рішення є однією з відповідей Ірландії на російську агресію проти України

Уряд Ірландії прийняв екстрене рішення, яким скасував візові вимоги для громадян України. Про це йдеться в офіційному спільній заяві МЗС і Мін’юсту цієї держави.

 

Глава Мін’юсту Ірландії Хелен Макенті пояснила, що це рішення є однією з відповідей Ірландії на російську агресію проти України.

 

“Ми підтримуємо Україну і український народ і будемо, разом з нашими партнерами в Європейському Союзі, грати свою роль у підтримці України в часи скрути. Саме тому я прийняла рішення невідкладно скасувати візові вимоги для громадян України”, – пояснила міністр.

 

Вона пояснила, що це рішення має на меті спростити також виїзд українських громадян, які є родичами громадян Ірландії, які шукають можливість виїхати від збройного конфлікту. Втім, безвіз стосуватиметься всіх мандрівників.

 

“Це рішення буде застосовуватися до всіх громадян України, які хочуть приїхати в Ірландію”, – підкреслила вона.

 

Рішення прийнято за надзвичайною процедурою і починає діяти невідкладно, відсьогодні. В українців, які прямуватимуть до Ірландії за безвізовою процедурою, буде 90 днів на те, щоб покинути країну або врегулювати підстави свого більш тривалого перебування.

 

Оскільки йдеться про надзвичайне рішення, уряд Ірландії не гарантує збереження безвізу після завершення конфлікту; втім, повідомлення не містить і заборони такої можливості.

 

“Цей порядок буде перебувати в стані перегляду, проте уряд Ірландії буде працювати разом з колегами з інших держав над пан’європейськими заходами щодо захисту тих, хто їде з України”, – пояснила вона.

 

Як відомо, Ірландія досі залишалася єдиною державою ЄС, яка не ввела безвізовий в’їзд для України, оскільки вона не бере участі в міграційній політиці ЄС. Ірландія знаходиться в загальному візовому просторі з Британією і досі вважалася державою з обтяжливим для українців візовим режимом.

 

Нагадаємо, що раніше президент Володимир Зеленський продовжив безвізовий режим в’їзду в Україну і транзитного проїзду через українську територію для громадян Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Back to top button